Hemmelig våpenlager funnet ved norskegrensa

<pSikkerhetstjenesten i Russland har funnet luftvernvåpen og bomber nær grensa til Finnmark.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske grensevakter kom onsdag over et skjult våpenlager i nærheten av militærhavna Liinakhamari, like ved grensa til Norge, skriver Barentsobserver.com.

Depotet inneholder to missiler av typen Osa, som er et stort mobilt luftvernvåpen med en rekkevidde på 10 til 15 kilometer, samt en 76 millimeters granat og elektroniske tennladninger.

– Missilene er luftvernmissiler som kan relateres til marinen. Mens granaten som ble funnet, ikke er av veldig stort kaliber. En kan sammenligne med Afghanistan der tilsvarende benyttes som veibomber, men da er gjerne flere surret sammen, sier kommunikasjonsrådgiver ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) Kjetil Eide til NTB.

Han tror våpenlageret stammer fra en russisk marinebase i området, som ble nedlagt for noen år siden.

– Vi har visst at de har hatt våpenlager der tidligere, i forbindelse med marinebasen, sier Eide.

Ødelagt

Den russiske sikkerhetstjenesten vet foreløpig ikke hvorfor missilene var på stedet og hvem som opprettet lageret 3 kilometer fra byen Liinakhamari, skriver Barentsobserver.com.

Alle våpnene skal nå være ødelagt av russisk etterretning, som har satt i gang en etterforskning av saken.

– Det er snakk om en type våpen som det ikke er lett for vanlige folk å bruke til noe. Forsvaret ser ingen dramatikk i dette, og det må være opp til russiske myndigheter å ordne opp, understreker Eide.

Han påpeker at det er russerne selv som har oppdaget våpendepotet og som nå fjerner det.

– Virker ikke farlig

– Ammunisjon skal ikke ligge og slenge, men dette virker ikke å ha vært veldig farlig, sier leder for analyseavdelingen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Jan Erik Torp.

Han påpeker likevel at det er alvorlig når våpen kommer på avveie.

– Det skjer at våpen kommer på avveie, men det er uvanlig i de områdene det er snakk om her, sier Torp.

– Russlands sak

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Kristin Melsom har ikke oversikt over hvorvidt russiske myndigheter har tatt kontakt med Norge i forbindelse med funnet, men er fornøyd med Russlands håndtering av saken.

– Dette er en russisk sak, og det ser ut til at russiske myndigheter håndterer dette på en forsvarlig måte, sier Melsom til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus