Festival på sparebluss

Roskilde-festivalen er i gang. Bilde fra festivalen i 2006. Foto: AP Photo/John McConnico
Roskilde-festivalen er i gang. Bilde fra festivalen i 2006. Foto: AP Photo/John McConnico

<pI dag startet årets Roskilde-festival. Det blir trolig den mest energifattige i festivalens moderne historie. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke nødvendigvis fordi festivalen for en gangs skyld ikke er utsolgt, men dagen før portene til Dyrskuepladsen åpner ”bare” hadde solgt 65.000 av de totalt 75.000 billettene. Og ei heller fordi sola og varmen som steker over Roskilde får de festglade ungdommene til å senke tempoet. Men fordi Roskilde Festivals klimagruppe i år setter større fokus på festivalens energiforbruk.

Blant annet har festivalen på tre av scenene - Lounge, Odeon og hovedscenen Orange – skiftet ut vanlige lamper med en ny type som utvikler mindre varme og bruker mindre strøm, forteller Thomas Niebuhr, festivalens prosjektleder for klimaaktiviteter, til den danske avisen Berlingske Tidende.

Solhatt med radio

De konkrete tiltakene som er gjort, er ifølge Niebuhr likevel ikke de viktigste. For siden mindre enn 20 prosent av festivalens totale energiforbuk kommer fra konsertscenene, framholdes det holdningsskapende som det aller viktigste.

Dette illustreres blant annet av et regnestykke som viser at hvis festivalfolket slår av sine elektroniske dingser i stedet for bare å ha dem på standby, vil det tilsvare like mye energi som blir brukt til sammen på alle konsertscenene under hele festivalen. Og for de som ønsker å gjøre et synlig bidrag til miljøet, kan festivalens ”Rock the Climate”-prosjekt nå også tilby hatter med solceller – som deretter driver en i hatten innebygget radio.

Radiohead i kveld

At Radiohead blir det store navnet på festivalens første kveld, passer kanskje også godt i klimasammenheng, siden Radiohead på denne turneen selv har brukt lavenergilys på scenen, samtidig som de hele veien har oppfordret folk til å reise kollektivt til deres konserter.

Foruten Radiohead, står også det nye engelske stjerneskuddet Duffy og de hypede newyorkerne i MGMT på plakaten torsdag, mens Band of Horses, Grinderman (dvs Nick Cave) og Yessayer er sentrale navn fredag. Dagen etter troner evigunge Neil Young, på toppen, mens Jay-Z som gjorde så stor lykke på Hove nylig står på programmet søndag.

Få norske

Det er ikke bare færre nordmenn (8000) blant publikum enn normalt, også på scenen er Norge dårligere representert enn på evigheter. Bare tre norske band står på årets Roskilde-festival, jevnt fordelt på fredag (Motorpsycho), The Grand (lørdag) og Supersilent (søndag).

Årets Roskilde-konsert er for øvrig Motorpsychos tredje på festivalen, etter å ha spilt der også i 1993 og 1999. Med unntak av Kaizers Orchestra har så vidt vites ingen andre norske artister spilt på Roskilde så mange ganger.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus