Storstilt fest for Ingrid Betancourt

Den fransk-colombianske politikeren Ingrid Betancourt smiler lykkelig mens hun gir moren Yolanda Pulecio en god klem etter at hun ble satt fri etter seks år i fangenskap hos FARC-geriljaen.
Den fransk-colombianske politikeren Ingrid Betancourt smiler lykkelig mens hun gir moren Yolanda Pulecio en god klem etter at hun ble satt fri etter seks år i fangenskap hos FARC-geriljaen.

<pBarna til det frigitte gisselet Ingrid Betancourt fløy torsdag til Colombia til en følelsesladd gjenforening med moren. I Paris forberedes det storstilt fest.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Melanie og Lorenzo var henholdsvis 16 og 13 år da presidentkandidaten Betancourt ble tatt som gissel av FARC-geriljaen for seks år siden. Barna har derfor måttet vokse opp uten moren, og levd med stor usikkerhet om hennes skjebne. Torsdag reiste de sammen med Betancourts eksmann Fabrice Delloye til Bogota for en følelsesladd gjenforening.

Fransk-colombianske Ingrid Betancourt poserer lykkelig med sin mor Yolanda Pulecio og Colombias forsvarsminister Juan Manuel Santos, samt øverstkommanderende for de væpnede styrkene i landet, Foto: ScanpixFransk-colombianske Ingrid Betancourt poserer lykkelig med sin mor Yolanda Pulecio og Colombias forsvarsminister Juan Manuel Santos, samt øverstkommanderende for de væpnede styrkene i landet, Foto: Scanpix

– Dette er øyeblikket vi har ventet så lenge på. Vi har ikke ord, sa Melanie med en stemme som skalv av følelser.

– Det er den nydeligste nyheten og det beste øyeblikket i mitt liv. Jeg kan ikke tro det, sa Lorenzo.

De tre reiste til Bogota med et fly som forlot Paris’ militære flyplass ved totiden natt til torsdag, og flyet er ventet fremme i Bogota torsdag ettermiddag. Sammen med barna og eksmannen reiser også den personlige legen til Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Tilbake til Frankrike

Oppholdet i Bogota kan imidlertid bli kortvarig. Ingrid Betancourt, som både er fransk og colombiansk statsborger, uttalte nemlig onsdag at hun planla å reise på besøk til Frankrike allerede torsdag.

– Jeg ønsker personlig å fortelle president Sarkozy – og gjennom ham det franske folk – at støtten fra Frankrike var vårt lys, uttalte Betancourt.

Hun mener at hun trolig er i live på grunn av Frankrikes ustoppelige press.

– Tiden er inne for å takke Frankrike, for å fortelle at jeg beundrer det franske folk, og at jeg også er stolt over å være fransk, sa hun.

Store portretter av Ingrid Betancourt har hengt på veggene i rådhus over hele Frankrike i mange år, som en påminnelse om hennes fangenskap.

Stor fest

Torsdag planla hennes støttespillere å holde en storstilt fest utenfor rådhuset i Paris, og nye bannere er nå hengt opp der det står med store bokstaver: FRIGJORT!

Fra førstesiden av avisene Le Figaro, Le Parisien og Liberation strålte ordene; Fri til slutt, Fri og frigjort!

Det var politisk enighet mellom Sarkozy og den tidligere regjeringen til president Jacques Chirac om å holde det internasjonale presset oppe i kampen for å løslate Betancourt.

Det ble imidlertid fort glemt at Frankrike hele tiden hadde tatt til orde for en humanitær løsning – og ingen militær aksjon.

Det var en militær aksjon, der det oppsiktsvekkende nok ikke ble løsnet skudd, som frigjorde Betancourt.

– Lærdom nummer 1 av dette er at internasjonalt press virker, uttalte den franske menneskerettsminister Rama Yade til Radio RTL (©NTB)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus