Harald Heide-Steen jr. er død

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pSkuespiller og komiker Harald Heide-Steen jr. (68) er død. Han døde natt til torsdag etter lengre tids sykeleie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harald Heide-Steen jr. (68) er død.Harald Heide-Steen jr. (68) er død.

Den folkekjære kunstneren var kanskje best kjent som Dynamitt-Harry, riksturistsjef Johansen, Sylfest Strutle eller ubåtkaptein med eget balalaikaorkester. Gjennom en karriere som startet allerede i barneårene, var det derimot få utfordringer Harald Heide-Steen jr. ikke hadde vært gjennom som artist. Helt fram til sist høst sto han på scenen i Richard den II på Det Norske Teatret.

Tidlig debut

Som sønn av en skuespiller, var veien til de skrå bredder kort for Harald Heide-Steen jr. Allerede som 11-åring var han i 1950 med i «Let’s make an Opera» på Det Nye Teater i Oslo. Året etter debutert han i filmen «Storfolk og småfolk» hvor Tancred Ibsen hadde regien. Allerede året før han tok artium var han med i revyen «Ferske fjes» av Einar Schanke og Bjørn Sand.

Populær og elsket gjennom snart seks tiår var Harald Heide-Steen jr. i den generasjonen som blant annet satte sitt preg på humoren i NRK Fjernsynets barndom. Han startet først som innspillingsleder men fant fort ut at han trivdes bedre foran kamera. Sammen med Rolv Wesenlund skapte han Wesensteen – en av de største underholdningssuksessene på fjernsynet i norsk historie.

De to startet også revyprosjektet «Lysthuset» og dette førte Harald Heide-Steen jr. over i NRK Radio. Der oppsto i første omgang «Hørerøret», «Sugerøret» og «Pusterøret».

Udødelig

Harald Heide-Steen jr. var utdannet innen sang på Musikk-konservatoriet og spilte i en rekke musikaler. Sammen med et godt øre for dialekter og babbel gjorde han humor med språk til en merkevare.

Rolf Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. spiller piano sammen. FOTO: UKJENT.Rolf Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. spiller piano sammen. FOTO: UKJENT.

Han ga varig liv til riksturistsjef Johansen, Sylfest Strutle og til flykapteinen som gjerne ville lande i Drøbak. Ikke minst er hans rolle som ubåtkaptein med eget balalaikaorkester og sketsjen med konsulent Balle Klorin i Norsk supperåd blitt udødelig. Blant enda mye mer.

Dovregubben

Fra 1993 og fram til sin død var Harald Heide-Steen jr. ansatt ved Det Norske Teatret. Han dekket et bredt spekter av roller her. Som 55-åring i 1994 var han en vakker, klok og passe tykk mann i sin beste alder som svevde femten meter over scenegulvet på Det Norske Teatret i rollen som Karlsson på taket. Han spilte i Frendelaus og i den ambisiøse versjonen av Brechts «Den kaukasiske knitringen» i 2001.

Da teatret under Ibsen-året i 2005 engasjerte den internasjonalt kjente instruktøren Robert Wilson til å sette opp Peer Gynt hadde Harald Heide-Steen jr. rollen som Dovregubben. Etter en serie utsolgte forestillinger i Norge, ble stykket også satt i New York.

I 2005 ble Harald Heide-Steen jr. hedret med hedersprisen under utdelingen av Komiprisen. I 1991 mottok han Leif Justers revypris, og han ble kåret til årets Hedersnisse i 1994. I 1978 fikk han Spellemannprisen og i 1985 Leonard-statuetten. Han mottok Oslo bys stipend i 1984 og ble belønnet med Lion d’Or i Cannes i 1966. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus