Tusener smittet av salmonella i Danmark

Statens Serumsinstitut i Købehavn undersøker prøver som kan være infisert med salmonella. Danmark er rammet av det verste salmonellautbruddet på 15 år. Arkivfoto: Thorkild Amdi / SCANPIX DANMARK
Statens Serumsinstitut i Købehavn undersøker prøver som kan være infisert med salmonella. Danmark er rammet av det verste salmonellautbruddet på 15 år. Arkivfoto: Thorkild Amdi / SCANPIX DANMARK

<pDanmark er rammet av det verste salmonellautbruddet på 15 år. Smittekilden er ennå ikke funnet. Stek alt kjøtt fra Danmark ekstra godt, er Folkehelseinstituttets råd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Mellom 3.000 og 4.000 dansker har den siste tiden vært sengeliggende med diaré, feber, kvalme, magesmerter og oppkast etter å ha blitt smittet av salmonellabakterien. Flere er blitt innlagt på sykehus med væskemangel.

– Vi må tilbake til 1993 for å finne et lignende utbrudd. Det er meget stort i dansk sammenheng, sier overlege Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut til den danske avisa Politiken.

Det norske Folkehelseinstituttet har vært i kontakt med sine danske kolleger, men foreløpig har norske turister og nordmenn på harryhandel styrt unna.

– Vi har til nå ikke registrert noen tilfeller av salmonella i Norge som kan knyttes til utbruddet i Danmark, sier overlege ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking Hans Blystad.

Jakter på kilden

Det er uklart hvilken eller hvilke matvarer det er som sender danskene til sykesenga.

– Mye peker i retning av kjøttprodukter, sannsynligvis svin eller fjærkre, men vi mangler det avgjørende sporet, sier Mølbak, som derfor heller ikke kan si noe om når salmonellautbruddet vil ta slutt.

De første tilfellene ble registrert i februar, men det er først fra mai at tallene virkelig har skutt i været. Danske helsemyndigheter jobber nå på spreng for å finne smittekilden, men man frykter at infisert kjøtt fremdeles befinner seg i danske frysere og kjøleskap.

Også nordmenn som har vært på harryhandel i Danmark, bør være på vakt.

Hygiene

– Ettersom smittekilden ennå ikke er funnet, så vil jeg råde nordmenn til å steke alt kjøtt en har kjøpt i Danmark,ekstra godt, sier Blystad.

Han påpeker at det ikke er grunn til å kaste alt det danske kjøttet i panikk og at gjennomstekt kjøtt ikke utgjør noen fare.

Men norske turister som nå har inntatt Danmark i skoleferien, bør være ekstra påpasselige med hygienen.

– En må være flink til å vaske hendene godt og en må ha god kjøkkenhygiene, understreker overlegen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus