Noen å hate

Flere muslimer deltok i den fargerike paraden som avsluttet Skeive Dager i Oslo lørdag. Paraden gikk fra Akershus festning via Karl Johansgate og endte på Rådhusplassen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Flere muslimer deltok i den fargerike paraden som avsluttet Skeive Dager i Oslo lørdag. Paraden gikk fra Akershus festning via Karl Johansgate og endte på Rådhusplassen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

<pFordommer har aldri vært forbeholdt en gruppe i samfunnet, og hatvold er like ille uansett hvem som står bak eller hvem som er offer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lundes Luke

Henrik Lunde jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter.

Han har også fast spalte hos ABC Nyheter. Les flere Lundes luke her.

Hat er hat, skrev jeg i Lundes Luke for et par uker siden, og mailene haglet inn da det ble kjent at to homofile menn var blitt brutalt slått ned av to med minoritetsbakgrunn i Oslo. Avsenderne skrev at der kunne jeg selv se at innvandrere også hadde fordommer!

Selvsagt har vi fordommer alle sammen, og vold mot homofile er like ille uansett hvem som står bak - nynazister eller innvandrere.

Homobevegelsen i Norge har hatt en kampanje de siste ukene mot hatvold der fokuset har vært å få ofre til å anmelde volden. Å anmelde volden er et av flere viktige skritt, men politiet kan ikke alene få bukt med hatvold.

Under lanseringen av hat vold kampanjen fortalte en voldsutsatt mann at selve voldsepisoden hadde vært grusom, men at det er kommentarene i hverdagen som er verst. - Inntil for halvannet år siden ble homofili nevnt på ungdomsskolen i naturfagkapitlet under «seksuelt overførbare sykdommer». Nå har vi klart å få innført temaet fra fjerde klasse av. Men «homo» er fremdeles det mest utbredte skjellsordet i skolegården, sier LLH-leder Jon Reidar Øyan.

For noen kan en voldsepisode være "lettere" å takle, for det er håndterlig å se at overfallsmannen (ja, det er nesten alltid menn) er den som har problemer, er den som det er noe "galt" med. Men kommentarer i butikken, på gata, i familieselskap, fra naboen, arbeidskollegaer - tilsynelatende "normale" folk med vett og forstand - det kan svi langt mer.

Vi må starte i hverdagen - homo er ikke noe skjellsord og skal følgelig ikke brukes som det heller. Roper man homo til noen så er det ikke stygt, fordi homo er ikke noe stygt ord, men det er meningsløst.

Politikere kan også ta sin del av jobben. I et forlik med Arbeiderpartiet, fikk Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Jan Simonsen 14. januar 1999 100.000 kroner i oppreising etter at tidligere politisk Ap-rådgiver Hans Marius Johnsen i en 1. mai-tale i 1998 sa at Simonsen hadde mannlig pakistansk samboer. Da setter politikerne standarden og kanskje de skal tenke seg om neste gang. Er det i 2009 fremdeles ærekrenkende om noen tror at en hetero er homo? Ville en homse kunne gå rettens vei hvis noen beskyldte ham for å være hetero?

Jeg tviler på at vi har kommet særlig lenger, men fra tribunen kan vi oppfordre landets homser og lesber til å ikke la fordommer og hat få lov til å styre fritt. Homs i vei!


Mer informasjon om Homofile og Lesbiske finner du på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus