Voldsomme opptøyer i Mongolia

Tilhengere av Mongolias demokratiske parti, som ifølge foreløpige resultater tapte valget i helgen, protesterte tirsdag. Omfattende uro brøt ut i hovedstaden Ulan Bator. Foto: Reuters/Scanpix
Tilhengere av Mongolias demokratiske parti, som ifølge foreløpige resultater tapte valget i helgen, protesterte tirsdag. Omfattende uro brøt ut i hovedstaden Ulan Bator. Foto: Reuters/Scanpix

<pVoldsomme opptøyer brøt ut i Mongolias hovedstad Ulan Bator i protest mot antydningene om at det tidligere regjeringspartiet MPRP skal ha vunnet valget søndag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulan Bator (NTB-Reuters-AP): Hovedkvarteret til MPRP ble tirsdag satt i brann av demonstranter som mener helgens valg ble manipulert.

Øyenvitner forteller at vinduer ble knust og at svart røyk veltet ut av bygningen til Det mongolske folks revolusjonsparti (MPRP) i hovedstaden Ulan Bator. Flere tusen demonstranter samlet seg i tillegg på byens største torg og kastet stein mot opprørspolitiet utenfor partikontoret.

Gummikuler

Politiet svarte med gummikuler og tåregass for å spre de rasende demonstrantene og grep også til stein og vannkanoner. Demonstrantene viste til å begynne med ingen tegn til å ville gi seg.

Grupper av demonstranter trengte også inn i kontorene til den sentrale valgkommisjonen med krav om at de måtte gå av på grunn av uregelmessighetene ved valget. Konkret hva det var demonstrantene klaget over, var imidlertid ikke klart.

MPRP er samme parti som styrte Mongolia da det var en sovjetisk satellittstat fram til kommunismens sammenbrudd.

Ikke offisielt

Valgkommisjonen i Mongolia har ennå ikke offentliggjort de endelige resultatene etter helgens valg, men foreløpige resultater tilsier at det tidligere kommunistpartiet har vunnet minst 46 av de 76 setene i nasjonalforsamlingen.

Det andre store partiet, Mongolias demokratiske parti, ligger foreløpig an til å få 26 plasser. Den sentrale valgkommisjonen har frist til 10. juli for å offentliggjøre resultatet.

Statsminister Bayar Sanjaa gir lederen for Mongolias demokratiske parti, Tsakhiagiin Elbegdorj, ansvaret for opptøyene.

– Elbegdorj kom med svært uansvarlige uttalelser om valgresultatet mens tellingen fortsatt pågikk, sa statsministeren.

Vil bli justert

– Vi aksepterer ikke resultatene. De vil bli justert i henhold til loven, sa Elbegdorj på en pressekonferanse tidligere tirsdag.

Internasjonale observatører påpeker imidlertid at valgene i all hovedsak var frie og rettferdige.

Elbegdorj mener på sin side at han kan bevise omfattende valgfusk og at bevisene vil bli offentliggjort i løpet av de nærmeste dagene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus