Storberget taus om Fast-saken

Verken Økokrim eller Oslo-politiet mener de har ressurser til å etterforske påstander om betydelig økonomisk kriminalitet i søkemotorselskapet Fast. Justisminister Knut Storberget ønsker ikke å kommentere saken. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
Verken Økokrim eller Oslo-politiet mener de har ressurser til å etterforske påstander om betydelig økonomisk kriminalitet i søkemotorselskapet Fast. Justisminister Knut Storberget ønsker ikke å kommentere saken. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

<pJustisminister Knut Storberget (Ap) vil ikke gripe inn i Fast-striden mellom Kredittilsynet og politiet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Fast-saken
*Lørdag skrev Dagens Næringsliv om hvordan søkemotorselskapet Fast skal ha blåst opp regnskaper med 250 millioner kroner. Selskapet skal ha lurt egne aksjonærer ved å inntektsføre fiktive kontrakter og kontrakter som ikke ble noe av.
*Sentrale personer i selskapet skal også ha tappet selskapet for 30 millioner kroner gjennom stråselskaper.
*Før det angivelige jukset ble avslørt, ble selskapet solgt til Microsoft.
*Selskapet ble anmeldt av Kredittilsynet til Økokrim 24. april 2008. Men verken Økokrim eller Oslo-politiet mener de har ressurser til å etterforske saken.
*Oslo-politiet henla saken, men Kredittilsynet påklaget mandag henleggelsen til statsadvokaten.
Kilde: NTB

Oslo (NTB-Jørgen N. Haugseth): Verken Økokrim eller Oslo-politiet mener de har ressurser til å etterforske påstander om betydelig økonomisk kriminalitet i søkemotorselskapet Fast.

– Jeg kommenterer av prinsipp ikke enkeltsaker. Jeg sitter ikke på justisministerens kontor og avgjør hvem som skal etterforske de konkrete sakene og hva slags etterforskningsskritt som tas. Dette må man kommentere der avgjørelsene tas, sier justisministeren til NTB.

Fast-saken ble anmeldt til Økokrim 24. april 2008. Økokrim

sendte saken videre til Oslo-politiet på grunn av ressursmangel, men i et brev av 9. mai 2008 karakteriserer Økokrim saken som alvorlig og prinsipiell i forhold til fremgangsmåte, beløpenes størrelse og den effekt handlingene har hatt på de offentliggjorte regnskapene.

Brev

Mandag sendte Kredittilsynet et brev til statsadvokaten der de klager på at saken er henlagt av Oslo-politiet.

Kredittilsynet mener saken er av svært alvorlig grad, og at hvis ikke politiet tar tak i den, så kan det komme til å påvirke tilliten til kredittmarkedene.

– Det vises til at anmeldelsen omhandler alvorlige forhold knyttet til et børsnotert foretak som bidrar til å svekke tilliten til det norske verdipapirmarkedet. Saken er videre av prinsipiell betydning. Kredittilsynet er av den oppfatning at anmeldelsen bør prioriteres på bakgrunn av dens prinsipielle sider samt at de anmeldte forholdene har betydning for tilliten i det norske verdipapirmarkedet slik at en reaksjon vil ha stor allmennpreventiv virkning, skriver tilsynet i brevet.

Videre mener Kredittilsynet at det foreligger nok fakta i sakene til at det bør kunne tas ut tiltaler for enkelte av lovbruddene, uten at det skulle kreve store etterforskningsmessige ressurser.

Ressurser

Politimester i Oslo Anstein Gjengedal mener politiet i Oslo prioriterer økonomisk kriminalitet, og viser til den store drosjesvindesaken og andre store svindelsaker som har holdt Oslo-politiet travle den siste tiden, men samtidig mener han en må erkjenne at en ikke kan ta alle store økonomiske saker.

– Det er klart at når vi tar noen store saker, så kan vi ikke ta alle. Og da blir noen saker lagt bort, sier han til NTB.

Samtidig kaster han ballen tilbake til forvaltningsorganene som han mener bør kunne ta en del av sakene.

– Vi må se at forvaltningsorganene kan ta en del av sakene, og avgjøre dem med for eksempel tilleggsskatt i stedet for å sende dem over til politiet, sier han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus