- Må regne med døde

Foto: Rune Thomas Ege/ Forsvaret
Foto: Rune Thomas Ege/ Forsvaret
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNå overtar tyskerne ansvaret for redningsoppdragene i Nord-Afghanistan. Men norske uttalelser om faren for dødsfall vekker oppsikt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går overlot Kjell Inge Bækken ansvaret for utrykningstyrkene til tyskerne. Nå møter han kritikk. Foto: Ege/ ForsvaretI går overlot Kjell Inge Bækken ansvaret for utrykningstyrkene til tyskerne. Nå møter han kritikk. Foto: Ege/ Forsvaret

I går overlot oberstløytnant Kjell Inge Bækken ansvaret for utrykningsstyrken QRF (Quick reaction force) i Nord-Afghanisten til sin tyske kollega, brigader Dieter Dammjacob som er øverstkommanderende for den internasjonale stabiliseringsstyrken (ISAF) i området.

Men at Bækken påpekte mulighetene for at tyske soldater kan miste liv og ta liv, har vakt irritasjon hos tyske offiserer. Det melder blant annet Die Welt og flere andre tyske aviser i dag.

På en pressekonferanse i Mazar-e-sharif i går sa den norske oberstløytnanten følgende:

- Det er vanskelig å si hva som vil vente tyskerne i tiden fremover. Men dette er Afghanistan, det er farer der ute. Og når et land er villige til å sende soldater til et konfliktområde, må en være forberedt både på å ta liv og miste liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til Die Welt forsøkte brigader Dammjacob så diplomatisk som mulig å irettesette Bækken.

- Jeg ville ikke ha formulert meg på samme måte som nordmannen, sier den tyske offiseren til avisa i dag.

I Tyskland har ansvarlige myndigheter tidligere blitt kritisert for å underslå farene ved oppdraget i Afghanistan.

Den mer enn 200 mann sterke tyske styrken skal nå rykke ut på kort varsel for å hjelpe koalisjonsstyrker som måtte få problemer i Nord-Afghanistan.

Norske styrker har hatt ansvaret for utrykningsstyrkene siden 2006 og har flere ganger havnet i kamper med Taliban-styrker mens de har hatt ansvaret. I disse kamphandlingene har ingen norske soldater dødd.