- Vesten kan gå og henge seg

George Charamba, talsmann for Zimbabwes president Robert Mugabe, gikk rett i strupen på vestlige kritikere tirsdag og ba dem «henge seg». Foto:SCANPIX
George Charamba, talsmann for Zimbabwes president Robert Mugabe, gikk rett i strupen på vestlige kritikere tirsdag og ba dem «henge seg». Foto:SCANPIX

<pPresident Robert Mugabes talsmann mener Vesten ikke har noen rett til å snakke om situasjonen i Zimbabwe og «kan gå og henge seg tusen ganger».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Talsmann for Zimbabwes president Robert Mugabe, George Charamba, kom med kraftsalven da han møtte journalister under toppmøtet i Den afrikanske unionen (AU) som avholdes i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh.

Robert Mugabes kone Grace deltok på et møte for presidentfruer under toppmøtet i Den afrikanske unionen tirsdag. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/SCANPIXRobert Mugabes kone Grace deltok på et møte for presidentfruer under toppmøtet i Den afrikanske unionen tirsdag. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/SCANPIX

Charamba mener USA, Storbritannia og andre europeiske land ikke har noen grunn til å fordømme Robert Mugabe.

– De kan gå og henge seg tusen ganger, tordnet Charamba.

Avviser koalisjon

Han benyttet også sjansen til å avvise at det er planer om å danne en samlingsregjering med opposisjonen etter mønster fra Kenya.

– Kenya er Kenya. Zimbabwe er Zimbabwe. Vi har vår egen zimbabwiske måte å drive politisk dialog på. Den zimbabwiske måten, ikke den kenyanske, poengterer Charamba.

En sørafrikansk avis meldte tirsdag at en avtale om regjeringsforhandlinger mellom Mugabe og opposisjonen er i ferd med å komme i stand med sørafrikansk hjelp.

Svakt press

Målet var ifølge avisen å få til en koalisjonsregjering etter kenyansk modell.

Det var også ventet at afrikanske ledere vil presse på for å få til en avtale i Zimbabwe under toppmøtet, selv om enkelte ledere er tilbakeholdne med å kritisere Mugabe, som tidligere var regnet som en frihetshelt i store deler av Afrika.

– Veien videre defineres av det zimbabwiske folk, uten utenlandsk innblanding, understreker Charamba.

Presserestriksjoner

Journalistene som dekker møtet, fikk tirsdag ikke lov til å bevege seg utenfor presseområdet. Restriksjonene ble innført etter at den britiske TV-kanalen ITN kom i verbalt klammeri med president Robert Mugabe.

TV-kanalen oppsøkte Mugabe utenfor konferansesenteret og spurte ham om hvordan han kan regne seg selv som president etter det sterkt kritiserte valget i landet.

– På samme måte som Storbritannias Gordon Brown regner seg som statsminister, svarte Mugabe bryskt og klaget senere over «dumme spørsmål» fra journalistene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus