Mors junk food kan skade barnet

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

<pNy forskning viser at gravides matvaner kan påvirke barnets helse i mange år etter fødselen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er allerede viden kjent at man ikke skal røyke eller drikke mye alkohol under svangerskapet, fordi det kan skade barnets helse.

Nå viser ny forskning at også dårlige matvaner hos mor kan forårsake langvarige og ugjenkallelige helseproblemer hos barn.

Det kan dreie seg om alt fra hjerteproblemer til diabetes, skriver Politiken.dk.

Foreløpig er sammenhengen kun påvist hos rotter, men her var det til gjengjeld ingen tvil om mekanismen.

Ifølge forskere fra The Royal Veterinary College i London, er det all grunn til å tro at menneskebabyer kan utsettes for like mye skade som gnagerbabyene når de får for mye fett, sukker og salt mens de enda er i mors mage.

- Du er hva din mor spiste

- Det virker som en mors diett under svangerskapet og amming er veldig viktig for den langsiktige helsen til hennes barn.

- Vi sier alltid «Du er hva du spiser», men nå kan det vise seg at det også er riktig å si «Du er hva din mor spiste», sier Stephanie Bayol, en av forskerne bak studien, ifølge The Guardian.

Bayol legger til at det ikke betyr at overvekt og helseproblemer er uunngåelig, men at det er viktig at kvinner spiser sunt når de er gravide.

Født med sans for junk food

Forskerne lot hunnrottene spise junk food, som potetgull, sjokolade, kjeks, pommes frites, muffins og andre industrielt fremstilte matvarer. Rottene hadde dette usunne kostholdet både under svangerskapet og mens de ammet ungene. En annen gruppe rotter, en kontrollgruppe, fikk sunn mat i samme periode.

Resultatet var at ungene ble født overvektige. Selv om de fikk sunn kost etter fødselen pådro ungene seg en rekke helseskadelige effekter, som de tok med seg inn i voksen alder.

Når ungene fra de usunne mødrene selv ble voksne hadde de dessuten en større sans for junk food, og resultatet var at de ble enda tjukkere enn barna fra mødre i kontrollgruppa.

Blant annet hadde de forhøyede nivåer av fettstoffene kolesterol og triglycerid - som begge knyttes til hjertesykdom - i blodet ved fødselen. De hadde også høyere nivåer av glukose og insulin, som øker risikoen for diabetes type-2.

Les mer om Helse i Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus