Fra selvmordsbomber til hjelpearbeider

<p class="hidden"> </p>
 

<pTidligere terrorister hjelper unge mulismer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember 2002 pakket Hanif Qadir sekken og reiste til Pakistan for å kjempe mot utenlandske styrker i selvproklamert jihad. Nesten seks år senere leder Qadir en grasrot-organisasjon, som har til hensikt å overbevise unge muslimer om at «hellig krig» er feil.

Organisasjonen, «Active Change Foundation», er blitt en brikke i et større puslespill. Denne typen organisasjoner, som har som mål å stoppe rekrutteringen til islamistiske organisasjoner fra innsiden- er en voksende trend.

Engelskmann

Hanif Qadir har bodd i England i hele sitt liv. Det betydde ingenting da han i 2002 ble

Store motsetninger.Store motsetninger.

rekruttert av det han selv referer til som «gåtefulle menn», som gikk under falske navn og oppfordret Qadir til å gi store pengegaver, og til sist også til å reise til Pakistan og Afghanistan for å kjempe i hellig krig.

Etter flyturen til Pakistan ble Qadir hentet og kjørt i retning Afghanistan. På veien passerte de en bil ikke ulik den Qadir selv satt i, full av døde og skadede «krigere». Plutselig gikk det opp for ham at han ble brukt som kanon-føde. Qadir snudde på hælen. Tilbake i London bestemte han seg for å bruke det han hadde lært til noe nyttig.

Etter bombeangrepene i London 7. juli 2005, som drepte 52 mennesker, og et påstått forsøk på å detonere en flytende bombe om bord på et fly mellom Storbritannia og USA i 2006, følger politiet Londons muslimer med haukeblikk. Politiet har også forsøkt å sette i gang tiltak for å dempe ekstremistenes stemmer innenfra de muslimske miljøet.

Abu Qatada, en muslimsk leder med påståtte bånd til Osama bin Laden, og som er ettersøkt i Jordan i forbindelse med to angrep i 1998, ble nylig sluppet løs fra fengsel i London til tross for store protester. Abu Hamza, en annen radikal muslim, soner nå sju år i et London-fengsel for å nøre opp under rasehat og oppmuntre til vold, tapte sin sak forrige lørdag, og kan nå vente seg å bli utlevert til USA der en fengselsdom på nærmere hundre år venter ham.

Nye perspektiver

Lederne i «Active Change Foundation» vil skape et nytt perspektiv til de unge i sitt nabolag basert på egne opplevelser. Organisasjonen adresserer ikke bare muslimer, men også gategjenger og alle former for rasemotivert vold.

Samtlige ledere vokste opp i lignende gjenger, og det er nettopp dette de håper skal tiltale ungdommene, og få dem til virkelig å høre etter, på en måte politiet ikke får til.

Senteret, som holder til i Leyton i Øst-London, holder stadig samlinger hvor de inviterer foredragsholdere fra politiet og militæret for å diskutere problemer og situasjoner som møter britiske muslimer. Det er gjennom slike diskusjoner Qadir håper å gi unge redskapen og bevisstheten til å utfordre de som vil utnytte dem.

Det er også en mulighet for unge muslimer å møte autoritetsfigurer i et nøytralt miljø. Etter et slikt møte søkte fire ungdommer seg til politiskolen, og en har begynt å jobbe i det britiske forsvaret.

Snakker om jihad

«The Quilliam Foundation» er en annen slik organisasjon. Usama Hassan reiste til Pakistan

på 1990-tallet og trente i jihadske militærleire inne i Afghanistan. Nå jobber han sammen med andre reformerte muslimske ekstremister for å «avsløre og utfordre svakhetene bak islamistiske tanker og handlinger.» «Quilliam Foundation» ble grunnlagt i vår, og har siden fått sine seniormedlemmer - alle med erfaringer fra jihad - til å holde foredrag og presentasjoner rundt om i hele Storbritannia.

Denne typen organisasjoner har fått kommentatorer til å erklære at det nå er borgerkrig i al-Qaeda og andre lignende bevegelser. Peter Bergen og Paul Cruickshank, som skriver i «New Republic Magzine» og Lawrence Wright, som skriver i «New Yorker», har fokusert på nettopp dette indre opprøret, og mener det finnes mange ulikheter blant islamister - både når det kommer til ideologi og metoder - selv om det ikke enda er på et nivå hvor det får konsekvenser for angrepene.

Ønsketenkning

En analytiker har derimot avvist at det finnes noe indre opprør. CIAs tidligere leder for Bin Laden-enheten, Michael Scheuer har kalt slike teorier ren ønsketenking.

Han hevder vestlige journalister og sosiologer har vrangforestillinger på grunn av deres «bunnsolide tro på sekularisme og deres totale forakt for ideen om at deler av verden fortsatt er religiøst motivert.»

Helt siden i vinter har det rast en offentlig debatt blant høytstående al-Qaeda medlemmer om arabisk-talene analytikere. Sayyid Imam al-Sharif, bedre kjent som dr. Fadl og en av al-Qaedas viktigste ideologimakere- skrev en bok i Egypt, hvor han sitter fengslet, hvor han rister på hodet over de siste års jihad-handlinger og kaller 9/11 for en «katastrofe for muslimer» fordi det «førte til titusenvis muslimers død.»

Dr. Ayman al-Zawahiri, dr. Fadls medstudent på universitetet og senere også al-Qaeda medlem, skrev et svar i form av en 200-siders bok hvor han svarte på dr. Fadls beskyldninger.

Blant Londons ungdommer, som lever mer eller mindre upåvirket av terrorisme, kan disse diskusjonene virke utilgjengelige. Grasrot-organisasjoner som Hanif Qadirs «Active Change Foundation» er forhåpentlig et bedre alternativ for å forandre holdninger innenfra.

Organisasjoner av denne typen har nylig fått innvilget pengestøtte fra den engelske polititjenesten «Metropolitan police» og det britiske innenriksdepartementet.

Les mer om Hjelpeorganisasjoner på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus