Slapp ikke inn på ambassaden

John Peder Egenæs og kommunikasjonssjef Ina Tin fra Amnesty var blant deltakerene som måtte reise hjem med uforettet sak etter at den kinesiske ambassaden i Oslo mandag nektet å ta imot 20 store postkort og bunker med mindre postkort og underskriftslister. Fotio: Scanpix.
John Peder Egenæs og kommunikasjonssjef Ina Tin fra Amnesty var blant deltakerene som måtte reise hjem med uforettet sak etter at den kinesiske ambassaden i Oslo mandag nektet å ta imot 20 store postkort og bunker med mindre postkort og underskriftslister. Fotio: Scanpix.

<pAmnesty ble møtt med stengte porter og taushet da de forsøkte å overlevere 27.700 underskrifter til den kinesiske ambassaden i Oslo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotballspilleren Lise Klavenes var en av deltakerene som måtte reise hjem med uforettet sak. Foto: Scanpix.Fotballspilleren Lise Klavenes var en av deltakerene som måtte reise hjem med uforettet sak. Foto: Scanpix.

Med 20 kjempepostkort og 27.700 underskrifter i hendene troppet aksjonister fra Amnesty International Norge opp utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo mandag formiddag.

– Vi ønsker å vise Kina at dersom de ønsker å være en viktig internasjonal aktør, så bør de respektere de verdiene som verdenssamfunnet er blitt enige om, sier generalsekretær i Amnesty John Petter Egenæs til NTB.

Foran et stort presseoppbud prøvde Egenæs forgjeves å få kontakt med de ansatte på ambassaden, både gjennom ringeklokken ved porten og via mobiltelefon.

Ifølge generalsekretæren har Amnesty prøvd å få kontakt med ambassaden ved flere anledninger.

Ber om løslatelse

Med underskriftskampanjen ber Amnesty kinesiske myndigheter om å løslate fire personer som sitter fengslet, angivelig fordi de har kritisert Kina i forkant av OL.

Flere norske idrettspersonligheter har støttet kampanjen, deriblant tidligere landslagsspiller i fotball Lise Klaveness. Klaveness var selv til stede under aksjonen mandag.

– Jeg synes det er viktig at vi idrettsutøvere engasjerer oss. For meg virker det som at situasjonen i Kina er blitt verre i forkant av OL. Når norske idrettsutøvere skal ned dit og konkurrere, synes jeg vi har et ansvar for å si ifra om hva vi mener, sier hun.

Budskapet nådde imidlertid ikke gjennom gjerdet ved den kinesiske ambassaden.

Sendes med posten

Da en budbil dukket opp for å levere en pakke til ambassaden, øynet Amnesty nytt håp om å få kontakt.

– Hvis de skal slippe inn budet, så slipper de kanskje oss inn også, sa Egenæs.

Leveransen måtte imidlertid avbrytes på grunn av alle TV-kameraene.

– Dette ble for mye for meg, sa budet og returnerte til bilen uten å ha levert pakken.

Amnesty fikk ikke lov av politiet til å slippe postkortene og underskriftene gjennom gjerdet til ambassaden, og måtte ta dem med seg tilbake.

– Nå sender vi det med posten i stedet. Jeg antar at postmannen slipper inn dit, sier Egenæs til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus