Røyking forbudt - også i Nederland

Nederland innfører røykeforbud på offentlige steder fra og med 1. juli. Det vil imidlertid fortsatt være lov å røyke marijuana på barer og kafeer, slik denne mannen gjør. Foto: Reuters/Scanpix
Nederland innfører røykeforbud på offentlige steder fra og med 1. juli. Det vil imidlertid fortsatt være lov å røyke marijuana på barer og kafeer, slik denne mannen gjør. Foto: Reuters/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRestauranter, kafeer og kaffebarer i Nederland frykter kundeflukt når landet tirsdag slutter seg til listen over europeiske land som forbyr røyking på offentlige steder.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Røykeforbud i Europa
* Hellas var et av de første landene til å forby røyking på offentlige steder i 2002. Forbudet gjaldt imidlertid ikke barer.
* Irland startet en dominoeffekt i Europa da landet i mars 2004 innførte et forbud mot røyking på de irske pubene.
* Et par måneder senere innførte også Norge forbud mot røyking på restauranter og barer.
* Spania innførte forbud mot røyking på arbeidsplasser i 2005.
* Skottland stumpet røyken i 2006, etterfulgt av Wales, Nord-Irland og England i 2007.
* Danmark var sist ute av de fem nordiske landene, og forbød røyking i barer, kafeer og restauranter større enn 100 kvadratmeter i august 2007.
* Franskmennene startet år 2008 med røykeforbud i kafeer, restauranter og barer.
* Tyskland innførte røykeforbud på barer og restauranter over hele landet januar 2008.
* Portugals røykeforbud trådde i kraft januar 2008, men portugiserne tillater røyking på barer under 100 kvadratmeter.
* Tyrkia innførte offentlig røykeforbud i mai 2008.
* Nederland innfører røykeforbud 1. juli 2008.
* Malta, Sverige, Latvia, Litauen, Estland, Belgia og Island har også innført røykelover, men disse handler i hovedsak om røykefrie arbeidsplasser.
(Kilde: AFP) (©NTB)

– Det er klart at bransjen ser på dette forbudet med frykt. Rundspørringer viser at 60 prosent vurderer å selge sine foretak, heter det i en uttalelse fra nettsiden horecasite.nl, som hevder å være Nederlands største nettbaserte agentur for hotell-, restaurant- og kafénæringen.

Ifølge uttalelsen har antallet foretak lagt ut for salg økt fra 1.350 i januar til 1.600 i juni.

– Skuta blir forlatt før det er for sent, sier nettsiden.

Narkotika fortsatt lov

De nederlandske kafeene står ovenfor en noe spesiell situasjon når forbudet trer i kraft: kafeenes gjester kan nemlig fortsatt ta seg en blås av hasj- og marihuanapipene, men kun hvis det narkotiske stoffet ikke er blandet med tobakk.

Nederland velger med andre ord å følge resten av Europas eksempel når det gjelder å forby tobakksrøyking av helsemessige årsaker, men holder fortsatt fast på sin tradisjon med legalisert bruk av narkotika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kafé- og restauranteiere må likevel komme opp med nye ideer for å unngå å bli rammet av forbudet, ettersom nederlandske brukere foretrekker narkotikaen blandet med tobakk.

– Røykeforbud effektivt

I en rapport publisert av Verdens helseorganisasjon (WHO) mandag går det fram at røykeforbud er en effektiv måte å motvirke hjertesykdommer på, få folk til å slutte å røyke og beskytte barn som lider av passiv røyking.

Rapporten oppfordrer flere land til å innføre røykeforbud, og fastslår at bevisene på at de virker, uten å skade restaurant- og barbransjen, er klare.

Flere europeiske land har allerede gjort røyking på offentlige steder forbudt, blant annet Norge, Storbritannia, Irland, Danmark, Frankrike, Tyskland og Italia. (©NTB)