PEACE AND LOVE 2008

God save Håkan!

Glad fyr med energi. Det er vanskelig å ikke falle for denne svensken.
Glad fyr med energi. Det er vanskelig å ikke falle for denne svensken.

<pEndelig kom høydepunktet. Håkan Hellstrøm var verdt alle 16 timene i bilen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå må vi snart få pressakkreditering!

Klokken er 22.33 siste dagen av festivalen, og ABC Nyheter har ennå ikke rukket å hente tillatelsen til å entre festivalområdet. Musikkansvarlig tar plutselig ansvar og slår opp på svenske internettsider.

- Hva pokker heter nå festivalen, Herman? Hendene til musikkansvarlig er nå dobbelt så store som da de ankom for halvannet døgn siden, og ansiktet begynner å likne en moden tomat.

- Jeg mener det er «Love and Peace», repliserer redaktør Herman usikkert. - Men jeg har glemt hvor i Sverige vi befinner oss. Men samma det. Vi har jo Google.

Musikkansvarlig begynner nå å få skikkelig dårlig tid, trykker på tre taster av gangen og ringer til slutt febrilsk alle mobilnumrene på hjemmesiden til Peace and Love-festivalen. Ingen svarer - Pokker! utbryter han og styrter ut døren. - Det er snart Håkan Hellstrøm-konsert. Vi må få tak i en taxi!

ABC Nyheter har nesten ikke tid til å betale for drosjen og spurter inn på akkrediteringskontoret hvor forundrede svensker, som akkurat er i ferd med å pakke sammen, lurer på hvor i all verden vi kommer fra. - Oslo, svarer vi heseblesende. - Vi dekket festivalen i går. - Men hur kom ni inn? spør en sjokkert Peace and Love-medarbeider. ABC Nyheters utsendte mumler noe om et slitent gammelt pressekort og flakker med blikket.

Stemningen synker merkbart, og musikkansvarlig tar nok en gang ansvar: - Hvorfor har dere plakat med Roky Erickson på veggen? Han burde dere booke til neste år! - Han spelade för en timme sedan, sier akkrediteringsansvarlig som nå for alvor stusser over hvor ABC Nyheter har vært det siste døgnet. - Så du Dipsy i går? skyter reddaktøren inn for å lette på en relativt trykket stemning. - Dipsy?? - Ja, Johnny Rotten!! Leser du ikke ABC Nyheter, eller??

ABC Nyheter må nå vise alt de har av legitimasjon. Reddaktøren viser frem passet, pressekortet fra Redaktørforeningen, førerkortet og minibankkortet. Musikkansvarlig leter og leter, kaster det 20 år gamle badekortet fra Nadderudhallen på gulvet og fisker det gamle lånekortet fra menighetsfakultetsbiblioteket frem fra foret i jakken - Har du inte ens kort med foto? spør akkrediteringsansvarlig som nå begynner å bli småirritert.

- Fy faen, for et guddommelig bilde av Roky Erickson!! Mannen er jo et geni, men så har jeg da sett ham 12 ganger og intervjuet ham seks av dem, sier musikkansvarlig og bryter i hvert fall fem av ti bud i samme setning.

To minutter senere står ABC Nyheter på festivalområdet med grønn pressakkreditering rundt håndleddet og diskuterer med sikkerhetsvakten for å komme foran scenen. - Dere må gå helt rundt, sier den svenske sluggeren med et infamt lite glis. «Rundt» innebærer å forsere minst 25.000 jublende svensker som kun har fokus på Håkan. Reddaktøren brøyter vei med den rambukkliknende kroppen sin, mens musikkansvarlig nå har begynt å prate med seg selv, et typisk tegn på at ikke alt går som smurt denne gangen heller.

Til slutt når ABC Nyheter målet. Eller det de tror er målet. Fornøyde viser de begge frem båndet hvor det står «Efterfesten». - Akkrediteringen, takk! Sikkerhetsvakten er korrekt, men en smule avmålt. - Dere må ha andre bånd for å komme inn her. (artikkelen fortsetter under bildet)

- Lett for deg å si, sier en nå lettere desperat musikkansvarlig. - Du har for pokker ikke måttet lide deg gjennom Roky Erickson. Hendene til ABC Nyheters utsendte er så oppsvellet at han ikke lenger kan putte dem i lommene. Vakten må dukke når han gestikulerer mot den scenen hvor han angivelig skal ha sett Roky spille.

ABC Nyheter begynner å bli slitne og vandrer på måfå inn i det mørkeste området på festivalen. - Hvor skal ni hen? spør plutselig en kvinnelig vakt. - Foran scenen, sier reddaktøren og blir forvirret av den vennlige stemmen. Men musikkansvarlig er ikke like tålmodig lenger. - Hvor tru 'ru vi skal hen? Hjem til Oslo?? Den kvinnelige vakten ser medlidende på hendene til musikkansvarlig, tenker seg om litt før hun viser vei. Backstage.

Plutselig er hun borte og en ny vakt dukker opp. - Hva faen gjør ni her? - Vi er på vei til Oslo! svarer musikkansvarlig med sin mest ironiske tone. - For Håkan Hellstrøm er jo i hvert fall ikke her! - Å, ni skal se Håkan Hellstrøm? Varför sa ni inte det! ABC Nyheter blir kjapt dyttet gjennom artistteltene, forbi alle vaktene og plassert helt foran scenen idet Håkan og bandet går på.

Publikum går bananas, og det samme gjør fotografene. De presser på for å få de beste bildene, men sikkerhetsansvarlig holder dem igjen. Til slutt slipper han flokken løs slik at de lander ti meter fra Hellstrøm. - Hvor er fotopasset ditt? Du må fotopass! brøler vaktansvarlig til ABC Nyheter, samtidig som han forsøker å holde roen i heksegryten. - Vi kommer jo helt fra Oslo, for helvete! Trenger vi fotopass for å komme inn i Sverige?! Nå holder det, sier musikkansvarlig. - Jeg har jo intervjuet mannen og betrakter ham som min kompis. Dette vil garantert få konsekvenser! Reddaktøren forsøker å roe det hele.

Nå henvender sikkerhetsansvarlig seg kun til redaktør H. Berg som ser bønnfallende på ham. - Okey da. Men han med de digre henda må bli her, sier den strenge svensken.

Reddaktøren hiver seg inn i flokken i graven foran scenen og skyter det han kan. Det er dårlig med tid. Kun tre sanger er satt av til fotografering. (artikkelen fortsetter under bildet)

Etter halvannen time står ABC Nyheter fortsatt foran scenen. Håkan Hellstrøm og hans sju manns store orkester har fått publikum til å spille på hele følelsesregisteret. Voksne som barn, menn som kvinner, svensker på tvers av alle generasjoner har fått en forestilling de sent vil glemme. Håkan er i konstant bevegelse fra den ene delen av scenekanten til den andre. Han takker publikum mellom annen hver låt. Han kysser sin bestekompis på munnen og danser med alle bandmedlemmene. Som den rake motsetningen til Johnny Rotten, fremstår Hellstrøm som ytterst troverdig og oppriktig; han har ikke noe utestående med noen og takler gleder og sorger med den samme energiske tilstedeværelsen.

Håkan trenger ikke kle seg ut eller snakke rart for å være annerledes. Han er bare Håkan Hellstrøm, verken mer eller mindre. Og svenskene kjøper mannen med hud og hår. Det samme gjør ABC Nyheters utsendte. - Finnes det noe liknende i Norge? spør reddaktøren. - Nei! Hvem i all verden skal det være? spør musikkansvarlig mens han tørker bort en tåre fra øyekroken. Håkan Hellstrøm har nettopp vinket i retning av Espen A. Amundsen, musikkansvarlig i ABC Nyheter. Espen er overbevist om at det var til ham. Det hjelper lite at reddaktøren påpeker at samtlige fjortiser i området er hellig overbevist om det samme.

For Håkan har flettet tre toner av Plura Jonssons «Kärlekens tunga» inn i avslutningslåten «Det Är Så Jag Säger Det». Dermed fyker konserten opp i ti av ti stjerner for musikkansvarlig. - Hold nå an litt, sier reddaktøren. - Konserten med Waterboys i går var vel nesten like bra, selv om det kun var 200 mennesker som overvar den. Jeg har hatt mange sterke Waterboys-opplevelser, men ti minutters versjonen av «The Pan Within» er noe av det aller største jeg har opplevd på en scene.

Musikkansvarlig blir stille og nikker: - Enig med deg, Herman. Ni av ti, men en råsterk nier. Og da gir vi Waterboys en råsterk åtter, ikke sant? - Jupp, det greit. Da er vi enige, men hva har skjedd med hendene dine?

Begge stirrer. Hendene er nå nede i normal størrelse.

- Hmm. Noen tror på Gud, i dag tror jeg på Håkan. Har du sett noe liknende?

- God save Håkan!

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn det meste innen musikk på Startsiden

Finn festivaloversikten her

Finn alt om festivaler på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus