Stiller opp for Paralympics

Paul McCartney vedgår en viss interesse for sport. Foto: Scanpix.
Paul McCartney vedgår en viss interesse for sport. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPaul McCartney (66) har stilt seg i spissen for en kampanje for det britiske Paralympics-teamet, og forteller om sitt forhold til sport. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var ubrukelig i fotball, enda verre i cricket – men hadde heldigvis andre talenter å flyte på i en by som var og er besatt av sport og musikk. I et større intervju med journalisten Tim Lewis i den britiske avisen The Guardian snakker ex-Beatle Paul McCartney om sitt forhold til sport, og ikke minst om hvem han holder med av Liverpool og Everton.

Les hele intervjuet her.

Om bakgrunnen for at han har valgt å fronte en kampanje for Paralympics, sier McCartney:

- Jeg liker de olympiske leker fordi det betyr at folk forenes gjennom sport. Så jeg så etter noe jeg kunne gjøre som hadde med OL å gjøre, og da slo det meg at det kanskje var viktigere å gjøre noe for Paralympics i stedet.

- De vanlige OL-utøverne har tross alt flust med sponsorer av alle slag, sier McCartney.

Møtte Sophie

Det førte til et møte med Sophie Christiansen, som driver med sprangridning og som har tatt gull i Paralympics. Og McCartney vedgår at han ble slått ut av tanken på at det finnes mange gullmedaljevinnere som svært mange aldri har hørt om. Sophie var en av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

McCartney vedgår også at han ikke visste særlig mye om Paralympics. Men han vet mer nå, bedyrer han.

- De fleste av oss vet at det eksisterer, men jeg tenkte det var en god ide å få mer oppmerksomhet rundt det. Og kanskje også få inn del penger. De har alt for lite penger.

Håpløs

I intervjuet snakker McCartney også en god del om det å vokse opp i en sports-, og ikke minst fotballgal by som Liverpool. Selv beskriver han seg selv som ganske håpløs i fotball.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som liten gutt syntes jeg det var moro å spille fotball i gata. Men da det ble mer formalisert og alvorlig, var jeg ikke god nok. Det setter deg utafor, det er bestandig gutter som er større, tøffere og bedre enn deg.

- Slik var det også med The Beatles. Ingen av oss var særlig opptatt av sport, forteller han.

Han liker å se fotball på TV, og går av og til på kamper. Men han er ingen stor fotballfan, sier McCartney til The Observer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holder med begge

Men er det Liverpool eller Everton som favorittlaget?

- På tvers av alle lover som gjelder for fotball og supportere, så holder jeg med begge lagene, sier McCartney.

Etter som familien hans er offisielle Everton’ere, ville han imidlertid bli nødt til å holde med Everton i kamper mellom de to lagene.

Men er det ikke uvanlig at blant fire gutter fra Liverpool, så var ingen av dem spesielt interessert i fotball?

-Med den bakgrunnen skulle du tro at vi ville bli rabiate fans. Men det var vi ikke.

McCartney forteller at ingen dem egentlig var så interessert i sport på skolen. I cricket for eksempel, var han fornøyd hvis han ble plassert ytterst på banen. Etter som de var på turné hele tida ble det heller ikke mange pub-besøk, som jo er nøye forbundet med fotballinteressen.

Albert Stubbins

En fotball-link er det imidlertid mellom The Beatles og fotball. På omslaget av Sgt. Pepper’s er det et bilde av Albert Stubbins, som spilte spiss for Liverpool etter krigen. Hvem sin idé var det egentlig å putte ham på coveret?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det hadde sammenheng med at alle skulle komme opp med helter for de fiktive personene i den fiktive gruppa Sgt. Pepper’s. Alle skulle ha sine historier. Jeg tror det var John Lennon som kom opp med Albert Stubbins. Men det var nok mest for humoren i det. Det er et morsomt navn, er det ikke, spør McCartney i intervjuet med The Guardian.

Han innrømmer ellers at han liker å se på friidrett. Særlig gjelder det sprint, 400 meter eller 800-meter. Maraton derimot, kan bli litt kjedelig, etter som han har vanskelig for å holde oppmerksomheten om noe så lenge.

Beveget

Han lar seg også bevege av det han ser.

- Enda mer med Paralympics fordi du vet at utøverne sannsynligvis har gått gjennom enda mer enn «vanlige» idrettsutøvere for å komme dit de er i dag.

Kampanjen som McCartney er med på, starter 2. juli.

Les mer om Paralympics på Startsiden.