Hvordan grille en kokk
<pDet syder og koker i Stavanger når tidenes første kokke-EM arrangeres i den europeiske kulturhovedstaden denne uka.</p
På menyen står det håpefulle kokker, marinert i egen nervøse svette, fra 20 nasjoner. Noen av dem kjemper for å komme seg videre til kokkenes uoffisielle VM, Bocuse d'Or i Lyon neste år. Andre har allerede kvalifisert seg og kjemper mest for ære og en dæsj berømmelse.
– Jeg er med for å vinne. Ingen andre plasseringer. Enten så vinner du eller så er du i bakevja, sier Norges deltaker, Geir Skeie (27) til NTB.
Kokken fra Fitjar i Hordaland er allerede klar for Bocuse d'Or i Frankrike neste år, takket være sterk norsk plassering av Sven Erik Renaas i Lyon fjor.
Nordstrøm og Espelid Hovig
Kokke-EM er på langt nær det eneste som skjer i Stavanger Forum denne uka. Parallelt arrangeres diverse mesterskap i alt fra østersåpning til vinservering. Det er også lagt inn to dagers matfaglig konferanse, Food for the future, med Arne Hjeltnes som konferansier.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDit kommer blant andre kokke-VMs far, Paul Bocuse, og forteller om sitt «fast food-konsept», professor Claude Fischler snakker om hvordan miljø, bærekraft og sosialt ansvar påvirker den europeiske forbruker, mens kokk Bill Gallagher fra Sør-Afrika skal snakke om restauranter og kokkers betydning for trender.
Til konferansen kommer også Sveriges kjendiskokk, Tina Nordstrøm, for å snakke om norsk laks og norsk lam. Hun er bare en av de kjente skjermkokkene som inntar kulturhovedstaden: Nestor Ingrid Espelid Hovig, alltid morgenspreke Wenche Andersen og kjendiskompis Arne Brimi skal sammen med ni tidligere kokkeverdensmester følge med på Geir Skeies kokkekunster under EM.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenØver i bråk
Skeie ble kåret til «Årets kokk» i 2006 og 2007. Tirsdag 2. juli, på 28-årsdagen sin, entrer han scenen som førstemann ut på EMs andre dag. Det regnes som et bra startnummer: Sandnes-kokken Charles Tjessem vant med samme utgangspunkt da han deltok i kokke-VM i 2003.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det blir veldig spesielt å stå der foran et publikum som heier og bråker, med musikk og støy i tillegg. De siste gjennomgangene har vi øvd på rettene med bråk og musikk for å venne oss til det, sier Skeie.
Anne-Kat. Hærland og mesterkokk Harald Osa skal lede showet og trolig stå for noe av støyen.
– Jeg føler ikke noe press. Bare fra meg selv. Det er klart at pulsen vil ligge høyt mens det står på, men slik skal det være, sier Skeie.
Øver i garasjen
Til daglig jobber Skeie på Solvold i Sandefjord, men i et år har han øvd i garasjen i tillegg. Han har selv bygget om lokalet til et kjøkken identisk med det kjøkkenet han skal arbeide på i EM-finalen.
– Det er viktig for å venne seg til hvor alt er. Når det virkelig gjelder kan jeg ikke kaste bort tid på å lete etter kniver eller fomle med utstyr, sier han.
Nå kan han nesten lage rettene sine i blinde:
– Vi har hatt rundt 25 gjennomganger av menyen, og én til i Stavanger før konkurransen, sier Skeie.
Oppskriftene sine, med lam og laks, vil han foreløpig ikke dele med noen.
– Det blir noe bakt og noe stekt og så er det satset på litt tradisjonelle smaker, er alt kokken vil si. (©NTB)