Vil flytte barn med tvang

Vil flytte barn med tvang
Vil flytte barn med tvang

<pEt regjeringsoppnevnt utvalg som har utredet endringer i barneloven mener at barn i spesielle tilfeller må kunne hentes fysisk når samværsretten saboteres.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnelovutvalget mener at det er nødvendig med regler om tvangshenting for å sikre at rettsavgjørelser om samvær etterleves. I dag er samværsretten i praksis ubeskyttet, og tvangsbot er eneste virkemiddel, skriver Aftenposten.

Professor i familie- og strafferett, Asbjørn Strandbakken, er leder for utvalget som leverte sin innstilling til barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) i april.

– Regler som berører barn, må i større grad utformes med barnets perspektiv for øye, og ikke foreldrenes. Lovverket må ta hensyn til at det er foreldrene som må tilpasse seg barnets situasjon etter et samlivsbrudd, og ikke omvendt, sa Strandbakken etter overrekkelsen av innstillingen.

Både Aleneforeldreforeningen og Familiestiftelsen 15. mai kjenner til flere dommer om samværsrett som ikke har fått praktiske konsekvenser.

Aleneforeldreforeningens leder Stig Rusten, som også satt i utvalget, sier at tvangshenting kun må brukes i de mest ekstreme tilfellene, og etter en svært grundig vurdering av om det er riktig og til barnets beste.

– Tvang er noe vi ønsker å unngå, sier Rusten.

Statssekretær Kjell Erik Øie i Barne- og familiedepartementet vil ikke kommentere utvalgets forslag fordi det er på høring. (©NTB)

Personvernpolicy