Stadig flere hundreåringer

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

<pAldri før har så mange nordmenn blitt 100 år og eldre. Aldersgruppen er tolvdoblet siden 1958, og forskere leter etter årsaken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er først og fremst kvinner som blir over 100 år. Hele 510 av de 616 nålevende hundreåringene i Norge er kvinner.

– Det er flere teorier om hvorfor kvinner blir eldst. En er at menn lever mer risikofylt. De røyker og drikker mer, og de går sjeldnere til lege, sier forsker Henriette Engberg ved Syddansk Universitet til Bergens Tidende. Hun er med i en dansk forskergruppe som leter etter «x-faktoren» som kan avgjøre hvem av oss som lever til vi blir 100.

– Det er noe spesielt med hundreåringer. De har levd så lenge, og må være laget av et spesielt stoff. Vi prøver å finne ut hva det er, sier Engberg.

At noen lever til de blir svært gamle, kan ha både atferdsmessige og genetiske årsaker. Forskere har ikke funnet noen fellesnevner hos de 20 personene som har levd til de blir 115 pluss.

– Vi tror at 20-30 prosent skyldes arv, og resten miljøfaktorer som røyking, kost og fysisk aktivitet. En vesentlig del handler altså om måten vi lever våre liv på, og som vi derfor kan påvirke aktivt, sier Engberg til avisa.

Til høsten publiserer den danske forskergruppa en studie, der 225 dansker på hundre pluss er intervjuet.

– Mange er svært tilfredse trass i at de lever med funksjonsnedsettelse og sykdom. Livskvaliteten er også avhengig av hvordan en fungerer, for eksempel om en klarer seg selv og kan bo hjemme, sier Engberg. (©NTB)

Personvernpolicy