100 år siden kjempesmell

100 år siden kjempesmell
100 år siden kjempesmell

For hundre år siden jevnet en enorm eksplosjon i Sibir et 2150 kvadratkilometer stort område med jorden. Hadde eksplosjonen kommet litt under fem timer senere kunne kommunismen vært en saga blott.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig på morgenen den 30. juni 1908 fløy en glødende ildkule på himmelen over det sentrale Sibir. Kort tid etter lød et voldsomt drønn, og en røyksøyle steg 20 kilometer til værs fra et øde område kalt Tunguska.

30. juni 1908 smalt det i Tunguska, Sibir. Klikk på bildet for større kart. Illustrasjon: Wikipedia.30. juni 1908 smalt det i Tunguska, Sibir. Klikk på bildet for større kart. Illustrasjon: Wikipedia.

Det voldsomme smellet jevnet et 2150 kvadratkilometer stort område med jorden. Trykkbølgen var så sterk at 80 millioner furutrær ble blåst overende, som om noen skulle ha slått ned skogen med kjempeljå.

60 mil unna ble et lokomotiv løftet av skinnene. Selv i London, flere tusen kilometer unna, slo trykkbølgen fra eksplosjonen inn på barometrene.

Og årsaken? En kometkjerne som kom inn i atmosfæren og eksploderte i lav høyde med en styrke på mellom 10 og 15 megatonn, en kraft tusen ganger sterkere enn hiroshimabomben.

Bare flaks reddet jorden fra en katastofe av astronomiske dimensjoner denne morgenen.

Vi trenger ikke spesielt mye fantasi for å forestille oss hva som ville ha skjedd om en like stor asteroide skulle treffe en storby eller et annet tett befolket område. Ifølge flere kilder kunne St Petersburg ha blitt slettet fra kartet dersom himmellegemet hadde eksplodert 4 timer og 47 minutter senere.

Sirkelen viser et antatt nedslag over Ringsaker, som kunne ha vært konsekvensen om smellet hadde gått av seks timer senere.Sirkelen viser et antatt nedslag over Ringsaker, som kunne ha vært konsekvensen om smellet hadde gått av seks timer senere.

Aksepterer vi himmellegemets antatte bane og jordrotasjonen som ligger til grunn for denne teorien, er det mye som tyder på at Ringsaker i Hedmark like gjerne kunne vært sentrum for den enorme eksplosjonen om det hadde smelt seks timer senere. Eksplosjonen ville da truffet mjøsbyene Hamar, Lillehammer og Gjøvik.

Denne morgenen var det de øde skogene i Tunguska som fikk unngjelde. Bare ett menneskeliv gikk tapt. En gammel sauegjeter ble blåst avgårde. Han ble funnet 12 meter opp i et tre.

Kunne stoppet kommunismen og nazismen
– Med et treff på mjøsbyene ville norgeshistorien tidlig i det 20. århundre ganske sikkert blitt preget av denne katastrofen. For å si det forsiktig. Og med treff på St. Petersburg, ville det kunne blitt adskillig større følger - både for Russland og for Europa og dermed hele verden, sier historieprofessor Øystein Sørensen til ABC Nyheter.

Hadde Tunguska-eksplosjonen gått av over St Petersbug ville kommunismen trolig ikke vokst fram, tror professor Øystein Sørensen. Foto: Privat.Hadde Tunguska-eksplosjonen gått av over St Petersbug ville kommunismen trolig ikke vokst fram, tror professor Øystein Sørensen. Foto: Privat.

Sørensen har skrevet en bok om kontrafaktisk historieskriving, beretningene om det som ikke skjedde, men som kunne ha skjedd.

Selv om han ikke tidligere har omtalt hendelsen i Tunguska, er historieprofessoren tydelig på at et smell 4 timer og 47 minutter senere den 30. januar 1908 ville hatt enorme konsekvenser.

Hovedpoenget hans er at en slik katastrofe ville tatt fokus fra det meste annet i Russlands utvikling i tiden etter 1908. Den ville tatt fokus fra mye annet i det øvrige Europa også.

– Antagelig ville ikke første verdenskrig ha startet og forløpt slik den krigen vi kjenner. Kanskje det ikke ville blitt noen krig av den størrelsen i det hele tatt. Det betyr igjen at det neppe ville blitt noen bolsjevikrevolusjon i Russland i 1917, og dermed neppe senere heller. Da ville vi ganske sikkert ha blitt spart for kommunistregimer både her og der, tror Sørensen.

Ifølge Sørensen ville vi trolig også ha blitt spart for nazismen ved makten i Tyskland og dermed blant annet Holocaust, uten første verdenskrig slik vi kjenner den.

– Om det som ville kommet i steden ville vært noe bedre? Tja. Det ville neppe ha vært bare idyll det heller. Men det er i hvertfall vanskelig å forestille seg at det kunne gått verre enn det faktisk gjorde.

– På denne måten kan man forestille seg at en gigantisk menneskelig, økologisk og økonomisk katastrofe i 1908 ville kunne spart verden for andre - og i sin konsekvens enda mye større menneskelige - katastrofer. Men det ville man ikke visst om man hadde levd i en verden som opplevde
den alternative katastrofen i 1908, hevder Sørensen.

Spekulasjoner
Tunguska-hendelsen for 100 år siden er den største i sitt slag i nyere tid. Men mangelen på krater eller biter av legemet som trengte inn i atmosfæren har gitt næring til svært mange spekulasjoner om hva som egentlig hendte den 30. juni 1908, klokken klokken 07.17 lokal tid.

Teoriene har inkludert UFO-krasj og at et sort hull kom inn i vår atmosfære og imploderte. Andre kreative teorier har gått ut på at det var et nøye planlagt angrep på jorden fra utenomjordiske eller at det var et våpeneksperiment som gikk galt.

I dag vet vi imidlertid at små asteroider og små kometkjerner som treffer atmosfæren i høy hastighet kan bli fullstendig pulveriserte. De ville likevel kunne ødelagt en storby som New York, London eller St Petersburg.

Katastrofalt
– Hadde denne eksplosjonen skjedd over et befolket område er det klart det hadde vært en katastrofe som neppe kunne blitt sammenlignet med noe annet i historisk tid, forteller professor Kaare Aksnes til ABC Nyheter.

Aksnes er professor ved Institutt for teoretisk astrofysikk, og er ekspert i baneberegning.

St. Petersburg var muligens bare 4 timer og 47 minutter totalt utslettelse i morgentimene 30. juni 1908. Foto: Flickr.St. Petersburg var muligens bare 4 timer og 47 minutter totalt utslettelse i morgentimene 30. juni 1908. Foto: Flickr.

Han er imidlertid klar på at det er flere problemer forbundet med å beregne banen til legemet som eksploderte over Tunguska, og at det derfor er svært vanskelig å stedfeste både St Petersburg og Hedmark til en mulig katastofe.

– Det ble ikke gjort noen skikkelige undersøkelser i Tunguska før etter første verdenskrig hvor det ble sendt inn en ekspedisjon. Da hadde vegetasjonen begynt å vokse opp igjen, og man fant heller ingen objekter. Derfor er det veldig lite å gå etter, forteller Aksnes.

– Det mest konkrete forskerne kan gå etter er selve nedslagsområdet, og at trærne i området stort sett lå i samme retning. Men selve eksplosjonen skjedde flere kilometer over bakken.

Basert på kraften i eksplosjonen, anslår Kaare Aksnes størrelsen til objektet som gikk av over Tunguska til å ha vært et sted mellom 60 og 75 meter i diameter. Men konsekvensene av et slikt smell er også avhengig av hastighet og tetthet.

– Det skjer jo stadig vekk at det kommer inn små objekter. Men det går mellom 500 og 1000 år mellom hver gang jorden opplever objekter av et slikt omfang, forklarer Aksnes.

En dag blir vi truffet
Å studere Tunguska-hendelsen gir viktig kunnskap av effekten av et sammenstøt mellom et himmellegeme og jorden. For før eller senere vil det skje igjen. Det er bare et spørsmål om tid.

Statistisk sett går det flere hundre år mellom hver gang Jorden kolliderer med en asteroide av Tunguska-størrelse. Og det går 300.000 år mellom hver gang en av de store asteroidene treffer oss. Men dette er gjennomsnittstall.

Hvor lenge det er til neste gang, er vanskelig å si.

80 millioner furutrær ble blåst overende i eksplosjonen i Tunguska. Foto fra ekspedisjon 19 år etter hendelsen. Foto: Wikipedia.80 millioner furutrær ble blåst overende i eksplosjonen i Tunguska. Foto fra ekspedisjon 19 år etter hendelsen. Foto: Wikipedia.

Heldigvis blir de faretruende objektene kartlagt i rask takt. Britiske forskere har også laget datasimulering av asteroidetreff på jorden for å finne ut hvilke områder som er mest sårbare for ødeleggelser dersom det verst tenkelige skulle skje.

Prosjektet, ledet av Nick Bailey ved universitetet i Southampton, benytter et dataprogram for å simulere tusenvis av asteroidesammenstøt rundt om på jorden. Deretter knytter forskerne resultatet herfra med data om befolkningstetthet og infrastruktur for alle verdens land.

Vi ligger utsatt til
Ifølge Nick Bailey ligger de skandinaviske landene utsatt til i forhold til et eventuelt sammenstøt. Det skyldes først og fremst at Norge og Sverige har en spesielt lang kystlinje sett i forhold til størrelsen på landmassen.

Ettersom rundt 70 prosent av jorden består av hav, er det størst sannsynlighet for at en asteroide skal treffe vannet.

– Vi finner høy konsentrasjon av infrastruktur i nesten hele Europa, dermed vil et sammenstøt i dette området føre til enorme ødeleggelser fra en enorm tsunami som skyller inn over land, forklarer Bailey til ABC Nyheter.

Følgelig vil land og befolkninger som bor lengst unna kystområder ha størst sjanse for å klare seg i tilfelle det verst tenkelige skulle skje.

Før eller senere vil et himmellegeme kollidere med jorden. Illustrasjon: Nasa.Før eller senere vil et himmellegeme kollidere med jorden. Illustrasjon: Nasa.

– Den lange kystlinjen til Norge og Sverige gjør at landene kan bli rammet av sammenstøt flere steder i Atlanterhavet, mener han.

Ifølge Nick Bailey er det svært liten sjanse for at jorda skal bli truffet av objekter i morgen, neste uke, eller i den nærmeste framtiden generelt.

Men før eller senere vil det skje. For tiden er det asteroiden Apophis som utgjør den største trusselen. Den vil passere jorda i år 2029. Men selv om den garantert ikke vil treffe oss da, kan den likevel utgjøre en risiko senere.

- Apophis kan bli fanget av jordas gravitasjon i det den passerer, slik at den kommer tilbake og treffer oss i 2036.

Det er beregnet at asteroiden, ved et evt nedslag, vil treffe med en kraft 65 000 ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben.

Det tilsvarer kraften fra 65 Tunguska-eksplosjoner.

Les mer om Tunguska og andre mystiske steder på Startsiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»
Siste nytt
17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus