PEACE AND LOVE 2008

Muppetshow i Sverige

Johnny Rotten forsøkte å være sint, 31 år etter. Steve Jones med gitar og shorts.
Johnny Rotten forsøkte å være sint, 31 år etter. Steve Jones med gitar og shorts.

Johnny Rotten som teletubby. Det var ikke akkurat det ABC Nyheter hadde forestilt seg da de dro til «Peace and Love» i Borlänge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha kjørt halve Sverige rundt, ankom ABC Nyheter hotell Clarion i Falun en halv time før Eldkvarn skulle på scenen. Musikkansvarlig Espen var i oppløsning og skjelte ut det som kom i hans vei. - Du elsker ikke Plura, Herman!! Han tok med drosjesjåføren i samme slengen. Det hjalp absolutt ikke at redaktør H. Berg mumlet noe om at han hadde kjørt Citroen åtte timer i strekk og var sliten.

Vi ble fraktet i 150 km/t på motorveien til Borlänges «Peace and Love»-festival og sluppet av på den gale siden av området. Heldigvis. Det viste seg at det var her Eldkvarn spilte. Espen gjenkjente Pluras stemme på 200 meter, og vi gikk rett inn på området ved hjelp av et utydelig norsk pressekort.

Da vi kom inn, stoppet reddaktøren opp. Han hadde vært på mange festivaler tidligere, men aldri sett en som ble arrangert midt i sentrum av en by. - Hva f...! utbrøt redaktør H. Berg som måtte småspurte for å holde tritt med musikkansvarlig. Espen var nemlig allerede i gang med å kartlegge hvilke Eldkvarn-låter han hadde gått glipp av. Han var tross alt på sin 39. Eldkvarn-konsert.

- Dette kommer til å få konsekvenser!! hylte musikkansvarlig til intetanende forbipasserende.

Det verste var at musikkansvarlig hadde glemt alt utstyret på hotellet, inkludert mobilen. Dermed måtte reddaktøren finne seg i å tilbringe hele kvelden én meter unna en ustabil kollega med forkjærlighet for Eldkvarn.

Musikkansvarlig var nå sin egen verden og ute av stand til å prate. Reddaktøren visste hva konklusjonen ville bli; ti av ti stjerner - pluss en bonusstjerne for Pluras vakre ytre. Reddaktøren var enig i at det var en råsterk konsert og litt mer i tvil om fascinasjonen ved Pluras innpakning. Men bevares, låter som «Fulla för kärlekens skuld», «En ledig mann», og «Alice» satt som skudd blant flere hundre svensker på torget i Borlänge.

Men nå begynte reddaktøren å bli mer rastløs. Rundt hjørnet skulle nemlig hans egen svensktopp, Thåstrøm, i gang med settet. Redaktør H. Berg, som har fulgt artisten fra barnsben av via Ebba Grön og Imperiet, måtte hale og dra i musikkansvarlig som var forsvunnet ut i sin egen dimensjon. ABC Nyheter var for sent ute, som vanlig. Nå var det reddaktøren som var i harnisk. - En skandale! hylte han til en tilfeldig russisk forbipasserende som skvatt ut i grøfta.

ABC Nyheter sleit for alvor. - Faen, faen, faen, hvor er iddioten??!! skreik musikkansvarlig i øret på reddaktøren som prøvde å klatre opp den noe unaturlige vollen som var lagt 50 meter foran scenen der Thåstrøm allerede var godt i gang. Til slutt ble vi stående mellom tre svensker som var mer opptatt av å røyke lokalstoff enn å lytte til geniet fra Skebokvarnsvägen 209 i Stockholm.

- Helvetes bra! Musikkansvarlig oppdaget plutselig at det var en kompis av Plura som stod på scenen og skjønte at nå måtte han fokusere. Thåstrøm og Pluras klassiske versjon av Ebba Gröns «Flyktsoda» hadde alltid vært en favoritt, men 2005-albumet Skebokvarnsvägen 209 skapte små forventninger om å bli servert gamle Ebba-klassikere.


«När jag kom till Västerbro
gick jag ner på Sönder Boulevard
När jag kom till Vesterbro
var det som att komma hem»

(Sönder Boulevard, Skebokvarnsvägen 209 - 2005)

Da strofene trillet ut av Thåstrøm, landet endelig musikkansvarlig etter Plura-eventyret. Mens det svenske publikummet hev seg ut i allsang på «Sönder Boulevard», påpekte musikkansvarlig med dårlig skjult skadefryd at denne klassikeren ved en feiltagelse var blitt skippet da ABC Nyheter-bilen egentlig burde tatt til venstre ved Tusenfryd utenfor Oslo. Men reddaktøren, som er svært lite opptatt av forsinkelser, ignorerte spydigheten og var langt mer opptatt av at Thåstrøm faktisk hadde smilt da han ved en feiltagelse hadde satt i gang allsang på Ebba-låten «Muren». Og ABC-drømmeren fortsatte:

- Tenk, Espen, om Johnny Rotten entrer scenen med Thåstrøm under låten "The Haters"??!!

«Vi träffade en trummis med en
Sex Pistols-platta under armen
Han ville vara med i pakten, å sen så var det klart
Det var vi tre mot resten av hela världen.»
(The Haters, Skebokvarnsvägen 209 - 2005)

Musikkansvarlig bare flirte og så på klokken. - Si meg en ting, Herman, hvorfor dro vi i hit i det hele tatt? Nå må vi stikke for å rekke Pistols! proklamerte han.

- Hæ??!! Harru røyka, eller??!! Vi har jo ikke hørt noen ting. Hva med den beste låta?? «Faen, faen, faen» - den kommer jo garantert snart!! Reddaktøren var på gråten da han så at musikkansvarlig forlot åstedet. Mannen uten mobiltelefon og førerkort forsvant i menneskehavet, i retning Johnny Rotten.

Men reddaktøren tok som vanlig ansvar og fulgte duknakket etter. Musikkansvarlig forsikret reddaktøren om at den bannende kremlåten til Thåstrøm helt sikkert allerede var passert, kjørt i åpningsnummeret mens vi hørte på Plura.

Men da vi ankom hovedscenen var det få svensker som syntes genuint opptatt av Pistols. Musikkansvarlig tok en kikk på klokken han ikke hadde på seg (på hotellrommet sammen med mobilen): - Hvor pokker blir det av bandet? Og hvor er publikum? I det fjerne hørte vi de kjente tonene til Thåstrøm-klassikeren «Faen, faen, faen» akkompagnert av dagens høyeste jubelbrøl. - Jeg må på dass, utbrøt musikkansvarlig og stakk av gårde før reddaktøren fikk tid til å respondere.

Men så entret mannen endelig scenen: Punkens frontfigur!

Kledd i en grønn teletubbydrakt, med frynser. Usikkerhet blant publikum. - Hvem i helvete er han i drakten? - Johnny Rotten, svarte reddaktøren...- Tror jeg...

- Ikke tale om. Det er jo Dipsy i Teletubbies, fastslo musikkansvarlig og småbarnsfaren skråsikkert. - Og han er jeg møkk lei!

- Men han beveger seg jo som en blanding av Kermit the Frog og en frossen pingvin; Prøver'n på en ny type ironi, eller? (artikkelen fortsetter under bildet)

Pønkeren med hanekam og swastika foran oss så ikke ut til å bry seg. Han skrek som en gal og hev seg ut i pogo-dans. - Ja, ja, så er det vel revv'lusjon likevel da. Musikkkansvarlig rystet lett på hodet. Reddaktøren hadde allerede resignert og var i full gang med å gaule åpningslåten:

«There's no point in asking
you'll get no reply.
Oh just remember I don't decide
I got no reason it's all too much
You'll always find us
out to lunch

Oh we're so pretty
Oh so pretty
we' re vacant»

(Pretty Vacant, Never Mind the Bollocks - 1977)

Tight band. Steve Jones, som for anledningen har lagt stor tyngde bak gitarkroppen, hamrer løs med en ekstrem presisjon og kunne like godt spilt i AC/DC eller Dr. Feelgood. Bassist Glen Matlock har tatt Peace and Love-festivalen på alvor og ser klar ut for strendene i California. Paul Cook driver en egen idrett med sin særegne dobbeltromming.

Problemet er vokalisten.

Johnny Rotten har aldri kunnet synge. Men han har alltid fremstått slem og ekstremt spydig. Nå er han en karikatur av seg selv...eller er han egentlig det? - Som fryktet, han er blitt patetisk, slo reddaktøren nok en gang kategorisk fast. - Ja, men vet du egentlig hva han ønsker å oppnå? Musikkansvarlig prøver seg og vet ikke helt hva han mener om en av sine gamle helter.

Johnny Rotten spytter og snyter seg under hele den halvannen times seansen. Han viser rompa og fiser, han lovpriser Allah og sjikanerer publikum til stadighet med at de er gamle og ekstremt svenske. Likevel er det noe udefinerbart og sjarmerende ved karikaturen. Man blir liksom aldri klok på Johnny Rotten. Dermed har han igjen oppnådd det han egentlig vil: Bygge videre på sin egen myte.

- Espen, hadde det fungert bedre om de hadde kledd seg i sorte skinnjakker, sorte jeans og dundret gjennom «Never Mind the Bollocks» uten noe bullshit?

- Definitivt. Hører du dagens komp, er det ikke tvil om at låtene funker og at dette er rock'n' roll. Glem pønken og glem Rottens ablegøyer.

ABC Nyheters musikkansvarlig bestemmer seg imidlertid aldri helt. Etter halvannen time med alle pønkklassikerne pluss «Silver Machine» av Hawkwind(!), Monkees-låten «I'm not your steppin' stone», Stooges' «No fun» og avslutningslåten, Modern Lovers' «Roadrunner», er publikum både ville, men også litt i tvil: Er dette det egentlige Rock'n' roll Swindle?

Både ja og nei og muligens og kanskje. I likhet med Johnny Rotten har ikke ABC Nyheter funnet svaret.

«We're supposed to be the old ones, but you people - you're the dead ones!»(Johnny Rotten, Peace and Love - 2008)

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn festivaloversikten her

Finn alt om festivaler på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet og to andre nettsteder stengt: – Svært alvorlig18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet
Siste nytt
20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet og to andre nettsteder stengt: – Svært alvorlig18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus