54 års fengsel for organplyndring

54 års fengsel for organplyndring
54 års fengsel for organplyndring

<pEn amerikansk tannlege er dømt til 54 års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i å ha plyndret og solgt organer fra tusenvis av døde.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York (NTB): 44 år gamle Michel Mastromarino sa seg skyldig etter tiltalen i mars og fikk sin dom fredag.

Den makabre saken ble avslørt i 2006, da det ble kjent at en rekke begravelsesbyråer hadde fjernet organer, bein, hud og vev fra døde uten tillatelse fra de etterlatte.

Banden produserte deretter falske dokumenter der det ble hevdet at kroppsdelen kom fra frivillige donorer som var ved god helse da de døde, noe som slett ikke var tilfelle.

Det mest kjente offeret var Alistair Cooke som i over 50 år rapporterte fra USA for britiske BBC. Han døde i New York av lungekreft i mars 2004, 95 år gammel.

Lukrativ handel

Organene og kroppsdelene ble solgt og brukt i transplantasjoner, og den lukrative virksomheten pågikk i over fem år før den ble avslørt.

Den tidligere tannlegen Michel Mastromarino var hjernen bak det hele og valgte tidligere i år å legge alle kort på bordet.

– Disse makabre tyvene trodde at de ville slippe unna med århundrets forbrytelse, å stjele bein fra de døde. Dette gjorde de uten tanke for ofrenes familier og mottakerne av transplantatene, sa statsadvokat Charles Hynes i Brooklyn under rettssaken.

– Billig skrekkfilm

Etterforskningen avdekket hvordan organtyvene i mange tilfeller erstattet bein de fjernet med plastrør, slik at de etterlatte ikke skulle fatte mistanke.

Gummihansker og forkle ble også stappet inn i likene, både for å fjerne bevismateriale og for å skjule at organer var hentet ut.

– Det var som hentet fra en billig skrekkfilm, konstaterte Hynes under sin prosedyre.

– Men for tusenvis av pårørende til dem som fikk kroppsdeler fjernet for profitt, og for mottakerne av disse organene, var ikke dette en dårlig film. Det var virkelighet, fortsatte statsadvokaten.

– Syk og forskrudd

– Hans syke, forskrudde og forferdelige handlinger har knust min familie, fortalte en 44 år gammel kvinne som vitnet under rettssaken mot Mastromarino. Hun ble smittet av hepatitt B i forbindelse med en operasjon der stjålet vev ble benyttet.

I forrige uke ble en av Mastromarinos medskyldige dømt til 27 års fengsel, og ytterligere to bandemedlemmer venter fortsatt på dommen. (©NTB)

Personvernpolicy