Nå blir de valgkamerater

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama og senator Hillary Clinton samarbeider nå for å oppnå en demokratisk seier i presidentvalget i november. (Foto: Scanpix).
Demokratenes presidentkandidat Barack Obama og senator Hillary Clinton samarbeider nå for å oppnå en demokratisk seier i presidentvalget i november. (Foto: Scanpix).

<pEtter å ha utkjempet en bitter kamp mot hverandre i lang tid, står Hillary Clinton og Barack Obama nå sammen i kampen om å forene det demokratiske partiet fram mot valget i november.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en liten by med det passende navnet Unity sto de begge på scenen fredag under slagordet «Sammen for endring». De to tok samme fly til delstaten New Hampshire, der de demokratiske velgerne delte seg i to da kandidatene utkjempet slaget om nominasjonen i januar.

For tre uker siden måtte Clinton kaste inn håndkleet og innse at slaget var tapt. Med kyss, klapp og klem, gjensidig ros og humoristiske kommentarer om striden som ligger bak dem, forsøkte de å vise at de fra nå av står sammen i kampen for å få en demokrat i Det hvite hus.

Trenger hverandre

Begge demokratene trenger hverandre for å komme videre. Obama trenger støtten fra Clintons tilhengere, også pengestøtten, for å vinne over republikaneren John McCain.

Clinton, på sin side trenger Obamas hjelp for å betale den store gjelden hun pådro seg da hun kjempet om å bli demokratenes kandidat. Til sammen dreier det seg om nærmere 115 millioner kroner.

Clinton påpekte at McCain og hans folk trolig håpet at hun ikke ville stå side ved side med Obama.

– Men jeg har noe å fortelle dem: Vi er ett parti, vi er ett Amerika og vi vil ikke hvile før vi har tatt tilbake landet og igjen ført det på vei mot fred, fremgang og framskritt i det 21. århundre.

Hun oppfordret sine tilhengere til å slutte opp om kampanjen til Obama.

Obama kvitterte med å kalle Clinton sin venn og sa landet trenger både henne og hennes mann, ekspresident Bill Clinton.

– Vi trenger dem, ikke bare min valgkampanje, men det amerikanske folket trenger deres tjenester, deres visjoner og visdom, sa Obama.

Sjekk

Obama varmet opp til fredagens begivenhet ved å strekke ut en hjelpende hånd og skrive ut en sjekk på nærmere 24.000 kroner til Clintons valgkampkonto. Det er det meste han og ektefellen Michelle til sammen kan bidra med i henhold til føderal lov.

Obama ber samtidig sine egne bidragsytere om å komme den gjeldstyngede tidligere rivalen til unnsetning.

Oppfordringen kom han med under et møte med Clinton-støttespillere i Washington torsdag, der også Hillary Clinton var til stede.

Clinton-kampanjen har påpekt overfor Obama at hun kan bruke mer tid på å bidra til valgkampen hans, dersom hun ikke må bruke krefter på samle inn penger for å betale regningene.

Leder klart

Meningsmålinger viser at Obama ligger godt an i kampen mot republikanernes kandidat John McCain.

En meningsmåling utført for Los Angeles Times tidligere i uka, gir Obama 49 prosent oppslutning mens McCain må nøye seg med 37 prosent.

En måling utført for Newsweek i forrige uke ga Obama 51 prosent, mot 36 prosent for McCain.

Den siste meningsmålingen viser at kun et fåtall av Hillary Clintons støttespillere kommer til å gjøre alvor av trusselen om å stemme på McCain.

Mange Clinton-tilhengere truet med dette da nominasjonsstriden raste som verst, men bare 11 prosent av dem sier nå at de vil gjøre alvor av trusselen.

Målingen i Los Angeles Times viser at McCain sliter tungt med å vekke glød blant sine egne.

45 prosent av de republikanske velgerne sier at de er entusiastiske i forhold til McCain, mens hele 81 prosent av demokratene sier det samme om Obama. (©NTB)

Personvernpolicy