- Valget er en farse

Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– Valgresultatet vil bare reflektere velgernes frykt, sier opposisjonsleder Morgan Tsvangirai. Omverden karakteriserer andre valgomgang i Zimbabwe, der Robert Mugabe er eneste kandidat, som en fars

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele landsbyer var blitt tvunget til å levere inn identitetskortene sine, med beskjed om at de ville få dem tilbake ved valglokalene. Andre steder var velgere gitt ferdigutfylte stemmesedler. I noen områder ble landsbyfolk truet med at husene deres vil bli satt fyr på dersom de ikke møtte opp i valglokalet. Noen ble fysisk dratt med. Frykt preget valget i Zimbabwe.

– De som stemmer får blekk på fingeren. Hvis du ikke har blekk på fingeren kan du bli utsatt for ubehageligheter, forteller Norges ambassadør i Harare, Gunnar Føreland.

– En parodi

Andre runde av presidentvalget i Zimbabwe er en parodi i regi av et diktatur på desperat jakt etter å skape en illusjon av legitimitet, sa opposisjonsleder Morgan Tsvangirai på en pressekonferanse fredag.

Opposisjonslederen oppfordrer verdenssamfunnet til ikke å anerkjenne resultatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enhver som anerkjenner resultatet fra dette valget, fornekter det zimbabwiske folkets vilje og står i veien for en overgang til stabilitet og framgang i landet og regionen, fortsatte Tsvangirai, som etter pressekonferansen skulle tilbake til den nederlandske ambassaden hvor han har søkt tilflukt den siste uken.

Tsvangirai hadde på forhånd bedt folk om å boikotte valget.

– Men om dere må stemme på Mugabe på grunn av trusler, så gjør det. Vi vet dere ønsker fredelig, demokratisk forandring. Men ikke risiker livet, understreket opposisjonslederen, ifølge den britiske kringkastingen BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgdeltakelsen

Tsvangirai trakk seg fra valget i protest mot voldsbruk og trusler mot opposisjonen. Seieren var fredag praktisk talt sikker for Robert Mugabe som stiller som eneste kandidat. Det mest spennende var oppmøtet. Regjeringskontrollerte medier og Mugabe selv hadde oppfordret til og spådd «massivt oppmøte», men mye tydet på at deltakelsen kunne bli lavere enn i første runde i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter det vi har sett er det relativt stille i Harare i dag. Det er vanskelig å vurdere oppmøtet, men det er ikke store køer ved de valglokalene vi har besøkt, sa ambassadør Gunnar Føreland fredag ettermiddag.

Bare ni velgere sto utenfor et valglokale i sentrum av Harare da lokalet åpnet fredag. Flere hundre sto samme sted ved åpningen i mars.

– Farse

– Det er et valg helt uten troverdighet, når vinneren av første valgomgang har trukket seg blir dette en ren vits og en provokasjon, sier Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til NTB.

Han understreker at så lenge Mugabe har kontrollen må Norge forholde seg til det, men at valget ikke vil gi den sittende presidenten noen form for moralsk legitimitet.

Både EU og G8-landene har gitt uttrykk for at de ikke vil anse valgresultatet som legitimt. USAs utenriksminister Condoleezza Rice vil at FNs sikkerhetsråd skal vurdere sanksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Solheim mener nøkkelen til en løsning ligger hos nabolandene.

– Jeg har ikke tro på sanksjoner. Landet er alt knekt økonomisk. Det viktigste nå er at nabolandene legger press på Mugabe og bidrar til at en kan få til et kompromiss, sier Solheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Motstand

Professor Helge Rønning ved Universitetet i Oslo mener Mugabe vil bruke valgresultatet for alt det er verdt.

– For Mugabe har det en betydning å kunne vise at han har kommet til makten gjennom valg, selv om det ikke anerkjennes av det internasjonale samfunnet, sier Rønning.

Han er ikke særlig optimistisk med tanke på forhandlinger.

– Alt tyder på at Mugabe vil fortsette å styre landet med diktatoriske midler, sier professoren.

- Bekymringsfullt

Andre runde i presidentvalget blir gjennomført mens det foregår drap, tortur og angrep mot antatte opposisjonelle i kulissene, het det i en pressemelding fra menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er svært bekymringsfullt at den zimbabwiske regjeringen bruker vold og skremsel som del av en bevisst strategi for å sikre at Robert Mugabe vinner dagens presidentvalg, skriver organisasjonen videre.

Amnesty mener også at nabolandene og Den afrikanske union (AU) på langt nær har gjort nok for å forsøke å løse krisen i Zimbabwe.

– Stillheten fra AU-leder og president i Tanzania Jakaya Kikwete angående situasjonen i Zimbabwe er øredøvende og imot deres egne prinsipper om respekt for menneskerettigheter og lov og rett, fortsetter Amnesty. (©NTB)