Sprengte atomtårn for å vise samarbeidsvilje

Utenlandske medier var invitert for å kunne spre bilder og budskapet om at Nord-Korea har sprengt kjøletårnet ved Yongbyon-reaktoren fredag. Foto: REUTERS/Xinhua/Gao Haorong/SCANPI
Utenlandske medier var invitert for å kunne spre bilder og budskapet om at Nord-Korea har sprengt kjøletårnet ved Yongbyon-reaktoren fredag. Foto: REUTERS/Xinhua/Gao Haorong/SCANPI

<pI en sky av røyk forsvant det fremste symbolet for Nord-Koreas atomprogram. Men USA er fortsatt skeptisk til om nordkoreanerne vil samarbeide fullt ut.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sprengningen av kjøletårnet ved Yongbyon-reaktoren ble utført foran øynene på utenlandske diplomater og internasjonale TV-team. Nord-Korea ønsket å vise verden at de vil samarbeide i de såkalte sekslandsforhandlingene om kjernefysisk nedrustning.

Nordkoreanerne selv fikk ikke se de spektakulære bildene av rivingen på statlig TV, og det er heller ikke nevnt i det lukkede landets aviser.

Sprengningen var et svar på løftet fra USA og andre vestlige land om å oppheve Nord-Koreas isolasjon. Nord-Korea overleverte torsdag en detaljert beskrivelse av atomprogrammet til kinesiske myndigheter.

USA har på sin side sagt at de vil heve sanksjoner og innlede prosessen med å fjerne landet fra sin liste over stater de mener støtter terrorisme.

Sprengningen av det 20 meter høye tårnet ved reaktorkomplekset i Yongbyon, 9 mil nord for hovedstaden Pyongyang, har mest symbolsk betydning. Nord-Korea stanset reaktoren i fjor og har begynt å demontere anlegget under påsyn av amerikanske eksperter. Kjøletårnet er den mest synlige, men teknisk minst avanserte delen av anlegget, som har produsert plutonium.

Ufullstendig

Amerikanerne føler en viss lettelse, men likevel er regjeringen i Washington fortsatt skeptisk.

– Det er viktig å få stanset Nord-Koreas plutonium-virksomhet, men dette er ikke slutten på historien, sa USAs utenriksminister Condoleezza Rice. Hun var i møte med utenriksministrene for de andre landene i G8-gruppen i Japan da sprengningen fant sted.

– Vi er enige om at det er nødvendig å verifisere Nord-Koreas erklæring om atomprogrammet, sa møtets vert, Japans utenriksminister Masahiko Koumura.

Observatører påpeker at dokumentasjonen som Nord-Korea overleverte om sitt atomprogram, er ufullstendig. Dokumentene inneholder for eksempel ingen opplysninger om hvor mange atombomber Nord-Korea har på lager, og ingen løfter om hva som skal skje med dem. Landet gjennomførte en kjernefysisk prøvesprengning i oktober 2006.

Det foreligger heller ikke noen fullstendig beretning om nordkoreansk hjelp til syrernes utvikling av det USA mener var et kjernefysisk anlegg nordøst i Syria. Israel bombet og ødela i fjor dette anlegget.

Bekymret

Nord-Korea har ifølge AP sagt seg klar over at USA er bekymret over landets kjernefysiske samarbeid med Syria og med nordkoreanernes egen anrikning av uran. I april i år sendte regjeringen i Pyongyang et eget dokument om disse spørsmålene til Washington.

– Det viktigste ubesvarte spørsmålet vil høyst sannsynligvis bli stående ut over president George W. Bushs embetstid, som utløper i januar neste år. Det er spørsmålet om Nord-Korea mener alvor med løftene om å gi avkall på atomvåpen, skriver AP.

De seks landene som forhandler om energihjelp og annen bistand til Nord-Korea som motytelse for en avvikling av landets atomprogram, skal møtes igjen i Beijing i juli. Disse landene er Nord-Korea, Sør-Korea, Kina, Japan, Russland og USA. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus