Acta innrømmer feil

<p> Konsernsjef Simen Mørdre i Acta. (Foto: Scanpix).</p>
 Konsernsjef Simen Mørdre i Acta. (Foto: Scanpix).

Kritikken som har haglet mot selskapet gjør at Acta går en runde med seg selv og varsler store forandringer i sitt forhold til kundene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endringene
Fredag ble det kjent at Acta gjør store endringer etter kritikken selskapet har fått den siste tiden:
* Det skal bli enklere for kundene å forstå hva produktene faktisk koster. Selskapet skal lage en ny bransjestandard for tydelighet til kostnader og avkastning.
* Selskapet vil ta lavere honorarer ved kjøp av investeringsprodukter.
* Det blir slutt på å tilby lån med pant i verdipapirer.
* Selskapet senker grensen for maksimal gjeldsgrad hos kunden.
* Det vil bli satt en grense for risiko i kundens portefølje.
* Det blir slutt på å tilby investeringsløsninger på omdiskuterte arenaer som eldresenter. Men selskapet vil fortsatt ha eldre personer som en viktig kundegruppe.
(Kilde: Acta) (©NTB)

Selskapet bedyrer at endringene ikke kommer av frykt for sanksjoner fra Kredittilsynet.

– Det er hyggelig med så mye oppmerksomhet, sa en ironisk konsernsjef Simen Mørdre i Acta da han møtte pressen på Hotel Continental i Oslo fredag.

Kritikken som har rammet selskapet den siste tiden, gjør nå at Acta vil foreta drastiske endringer i hvordan de skal forholde seg til kundene.

Blant annet skal det bli lettere for kundene å se hva produktene koster, det blir en omlegging til mer forvaltningsbaserte honorarer, selskapet vil ikke lenger tilby lån med pant i verdipapirer, grensen for maksimal gjeldsgrad hos kunden senkes og det blir en grense for risiko i kundenes portefølje.

Enige i kritikk

– Vi er enige i kritikken som har kommet fra pressen om at vi har vært for dårlige til å vise kostnadene ved produktene vi har solgt. Målet er nå at vi skal bli best på dette i bransjen, sier Mørdre.

Det blir også slutt på investeringsseminarer på eldresenter.

– Vi vil stoppe med dette, da vi ser at dette er for kontroversielt, sier Mørdre, men understreker at eldre personer fremdeles vil være en viktig gruppe for selskapet i fremtiden, da store deler av landets formue forvaltes av denne gruppen.

Press

Konsernsjefen vil imidlertid ikke være med på at endringene som nå varsles, skyldes at selskapet frykter at Kredittilsynet skal ta fra selskapet konsesjonen. Kredittilsynet opplyste onsdag at de har planer om å foreta et tilsyn hos Acta etter sommeren. Flere mindre kapitalforvaltere har allerede blitt fratatt konsesjonen den siste tiden etter å ha solgt kompliserte produkter med høy risiko til kundene sine.

– Nei, det frykter vi ikke, sier Mørdre, men han er enig i at noen av endringene som nå varsles, kunne kommet før.

– Hadde endingene kommet uten at pressen hadde satt søkelys på selskapet?

– Jeg tror pressen har vært flinke til å vise at vi ikke har vært flinke nok til å synliggjøre kostnadene ved produktene. Verken bransjen eller Acta har vært flinke nok, så der mener jeg kritikken har vært betimelig. Der vil vi gjøre endringer når vi innser det, sier han til NTB.

– Enkelte endringer kunne kommet tidligere. Men vi har fulgt det lovpålagte, sier han.

Fall

Selv om selskapet lover bot og bedring, lar ikke aksjemarkedet seg imponere. Selskapet som hittil i år har sunket nærmere 70 prosent på børsen, fortsetter fredag raset videre nedover.

Fredag formiddag var selskapet ned 7,9 prosent og aksjen ble omsatt for 5,98 kroner. Selskapet befant seg dermed på femteplass på taperlisten til Oslo Børs. (©NTB)

Personvernpolicy