Giske fulgte Kirkens råd

<p> Kirkeminister Trond Giske var på trygg kirkelig grunn da regjeringen fredag utnevnte domprost Tor Singsaas til ny biskop i Nidaros.</p>
 Kirkeminister Trond Giske var på trygg kirkelig grunn da regjeringen fredag utnevnte domprost Tor Singsaas til ny biskop i Nidaros.

Kirkeminister Trond Giske (Ap) var på trygg kirkelig grunn da regjeringen fredag utnevnte ny biskop i Nidaros.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om Tor Singsaas
* Tor Singsaas er prost i Byåsen prosti i Nidaros
* Han er 60 år gammel
* Teologisk embetseksamen ved Det teologiske menighetsfakultet i 1976, ordinert til prest i Melhus kirke i 1978
* Han har hatt flere stillinger i Nidaros bispedømme. 1991-1994 fungerende kapellan ved Nidaros domkirke, 1995-1996 fungerende domprost i Nidaros, 2004-2008 prost i Byåsen prosti i Trondheim (©NTB)

Prost i Byåsen prosti Tor Christian Singsaas (60) var ønsket i bispedømmet og av et flertall i Kirkerådet. Blant biskopene var han et andrevalg. Derfor kunne statsråden slå fast at Finn Wagles etterfølger er en ønsket biskop og at han selv sto på trygg kirkelig grunn.

– Rådene var entydig og jeg er veldig sikker på at Singsaas blir en utmerket biskop i Nidaros. I tillegg er det jo en betydelig tilleggskvalifikasjon at han er trønder, sier Giske.

Vigsler homofile

Singsaas sier ja til å vigsle homofile som lever i partnerskap til stillinger i Kirken.

– Samtidig vil jeg si at en biskops viktige rolle er å være brubygger. En som kan være med på å holde en kirke sammen, finne fram til felles holdninger og ikke skape ytterligere splittelse, sier den nye biskopen til NTB.

Han understreker samtidig at en biskop må ha mot til å gå inn i konfliktområder og si fra slik at kirken ikke blir konserverende.

– Homofilisaken splitter kirken. Jeg opplever at vi har en utfordring for å skape forståelse for hverandres synspunkter, men også innse at det finnes grenser, sier han.

Nidaros spesielt

Både Giske og den nye biskopen understreker at Nidaros er et spesielt bispedømme.

Giske legger vekt på at Trondheim med Nidarosdomen og Olavstradisjonen er i en særstilling.

– Med Singsaas får vi en biskop med tyngde og erfaring til å videreutvikle Trondheim som et kirkelig sentrum, sier statsråden.

Singsaas har arbeidet mange år ved Nidarosdomen blant annet som domprost.

– Man arbeider ikke fjorten år i domen uten at man blir preget av det, sier han.

Preses

Det er flere som vil at biskopen i Nidaros også skal være preses i bispekollegiet, men dette vil ikke Singsaas ta stilling til.

– Dersom man starter med en debatt om stedsvalg, stanser det hele opp, sier han.

Det som seriøst diskuteres er å oppnevne en tolvte biskop som bare skal være preses uten å ha ansvaret for noe bispedømme. Dette mener Singsaas kan være en god løsning. (©NTB)

Personvernpolicy