- Frykter det blir enda verre

<p>Barn i Gaza sitter på toppen av en bil lastet med tomme gasstanker. Leveransene av mat har lenge vært svært vanskelige i Gaza. Foto: Scanpix.</p>
Barn i Gaza sitter på toppen av en bil lastet med tomme gasstanker. Leveransene av mat har lenge vært svært vanskelige i Gaza. Foto: Scanpix.

Situasjonen på Gaza er dårligere nå enn noensinne, og statssekretær Raymond Johansen frykter det blir verre før det blir bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske boikotten av Israel har ført til store humanitære lidelser på Gaza-stripen. Nå har Israel tillatt innføringen av matvarer, men fortsatt er grensen stengt for folk som vil krysse den. Det medfører at så mange som 130.000 mennesker står i jobbkø, fordi de ikke får tjent penger i Gaza.

Torsdag besøkte statssekretær Raymond Johansen (AP) de palestinske områdene på Gaza-stripen. Johansen, som besøkte områdene første gang så tidlig som i 1987, er ikke i tvil om at situasjonen for innbyggerne er tøffere nå enn noen gang før. Han frykter en humanitær katastrofe, som vil kreve større innsats fra det internasjonale samfunnet.

- Hester og esler i gatene

- Butikkene er stengt, det finnes nesten ikke folk i gatene, det er nesten umulig å få tak i drivstoff til bilene. Det er mange flere hester og esler i gatene nå enn før, sier Johansen.

Selv om Johansens følge fikk komme greit inn og ut av Gaza-stripen, tok det lengre tid enn noen gang før. Halvannen time gikk det bare på å komme seg ut av området i ettermiddag.

- Befolkningen i hele Gaza er sterkt rammet av den boikotten som har vart til nå, sier han.

Rammer alle

Han besøkte flere organisasjoner i Gaza by for å få oversikt over den humanitære situasjonen. Blant annet FN og Norsk Folkehjelp, og meldingene var svært nedbrytende.

- Det er en alvorlig humanitær situasjon. Det er ikke slik at man ikke får tilgang på mat, men vannmangel hender, samt at gassen blir borte, elektrisiteten forsvinner slik at man ikke får kokt vann eller lignende. Folk har sluttet å møtes fordi de ikke har drivstoff til å komme seg rundt lenger og arbeidsledigheten er enorm, sier Johansen.

Al-Qaida

For første gang under sine besøk på Gaza-stripen har Johansen hørt snakk om Al-Qaida i de palestinske områdene. Terrororganisasjonen har så langt ikke fått fotfeste i de palestinske områdene.

- Jeg frykter en ytterligere radikalisering. Det kan bli et stadig større problem. Det er en alvorlig trøtthet og håpløshet blant folk her. For eksempel er det nå 200 studenter som ikke får begynt på studiene sine fordi de ikke slipper ut av Gaza. Dette har pågått lenge, så det kan være snakk om flere tusen. Denne håpløsheten fører til at folk søker andre løsninger, sier han.

- For første gang hører jeg om grupper som kan ha tilknytning til Al-Qaida på Gaza-stripen. Det er veldig alvorlig, og må tas på alvor.

Johansen sier han kan forstå Israels frykt for hva som foregår i de palestinske områdene. Senest i dag ble det skutt en rakett fra Gaza-stripen og inn i Israel.

Finnes ikke samsvar

- Israel har et legitimt behov for beskyttelse, men jeg kan på ingen måte se et samsvar med å straffe alle de millionene av mennesker som bor på Gaza-stripen for det noen få står bak. Jeg tror at denne kollektive avstraffelsen er en utløsende faktor for den økende radikaliseringen, sier Johansen.

Egypt har forhandlet frem en våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel, som i første omgang har ført til at matvarer og andre nødvendige artikler har blitt fraktet inn på Gaza.stripen, men det er fortsatt man utfordringer.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk mandag ut og fortalte om at det for første gang er bevegelse i forhandlingene mellom Israel og de palestinske myndighetene etter åtte års stillstand.

80 millioner liter kloakk

- De bevegelsene vi ser nå er lyspunkter, og her skal det ikke mye til for å skape lyspunkter. Men man er helt avhengig av å skape en større tillit mellom palestinerne på den ene siden og israelere og det internasjonale samfunnet på den andre. De fleste har mistet troen, og det er en klar forverring i holdningen til internasjonale aktører her i Gaza. Samtidig er de også sinte på seg selv, fordi de ikke klarer å stå sammen. Det palestinske folket er jo mer splittet nå enn noensinne før, sier Johansen.

Boikotten av Gaza har også ført til store miljøproblemer. Hver dag renner det 80 millioner liter kloakk rett ut i Middelhavet.

- Problemet er at de ikke får deler til pumpene sine. De er nemlig helt umulige å få inn. Grunnen til det er at det er snakk om mekaniske deler som kan benyttes til andre, mer skumle formål. Men konsekvensen er jo helt forferdelig, sier Johansen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er nå i Israel. I kveld skal han og Raymond Johansen møte utenriksminister Tzipi Livni, viseutenriksminister Haim Ramon og palestinernes president Abbas.

Personvernpolicy