Gransker anklager om organtyveri fra serbiske fanger

Europarådet skal granske anklager om at politikere i Kosovo under krigen var involvert i organtyveri fra serbiske krigsfanger som deretter ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anklagene er blant annet framsatt av den tidligere sjefanklageren ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, Carla del Ponte.

I boken «The Hunt: Me and the War Criminals» skriver del Ponte at den kosovoalbanske UCK-geriljaen bortførte rundt 300 serbiske krigsfanger, for deretter å stjele og selge organer fra dem før de ble drept.

Del Ponte viser til flere kilder, blant dem en «som personlig deltok i en leveranse av organer» på en flyplass i Albania for transport til utlandet, og som senere bekreftet informasjon som FNs krigsforbryterdomstol hadde fra annet hold.

Ledende personer innen UCK-geriljaen, med nære bånd til dagen politiske ledelse i Pristina, skal ha vært involvert i den makabre handelen.

Ifølge del Ponte ble hundrevis av unge serbere tatt til fange og fraktet over grensa til det nordlige Albania, der organer ble fjernet.

– Ofrene, som var fratatt en nyre, ble låst inne i brakker og holdt fanget til de ble drept i forbindelse med at andre vitale organer ble fjernet. På denne måten fikk andre fanger kjennskap til hvilken skjebne som ventet dem, og tryglet da ifølge kilden om å bli drept med en gang, skriver del Ponte i boken.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch har krevd gransking av anklagene, blant annet med utgangspunkt i opplysningene som kommer fram i Carla del Pontes bok.

Etterforskere fra FNs krigsforbryterdomstol har alt vært i Nord-Albania for å lete etter spor, og fant etter tips medisinsk utstyr og store mengder blod i et hus i landsbyen Burrel der organer skal ha blitt fjernet.

Europarådet har gitt sveitseren Dick Marty i oppdrag med å besøke Kosovo for å se nærmere på anklagene, og forberede arbeidet med en granskingsrapport. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus