Giganter kan miste Champions League-penger

Wayne Rooney jubler etter at Manchester United slo Chelsea i Champions League-finalen 21. mai i år. (Foto: Scanpix)
Wayne Rooney jubler etter at Manchester United slo Chelsea i Champions League-finalen 21. mai i år. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

UEFA ønsker å begrense den økonomiske kløften mellom styrtrike storklubber og mindre pengesterke konkurrenter. Det kan bety at suksesslagene får en mindre del av inntektskaken fra Champions League.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) ser med bekymring på det økede økonomiske gapet mellom europeiske fotballklubber, og mellom klubber i de respektive ligaer.

Forbundet frykter at storklubbenes massive inntektsøkning i forhold til de mindre konkurrentene vil slå negativt ut for de nasjonale ligaene.

Nå vil president Michel Platini & co. overbevise toppklubbene om å godta færre inntekter fra Champions League.

- Vi er fullt klar over at det hersker en ubalanse i fordelingen av inntektene som har en negativ virkning på de nasjonale ligaene, siden det utvider gapet mellom de rike og de mindre rike, sier William Gaillard, ifølge The Guardian.

Gaillard er kommunikasjonsdirektør i UEFA og rådgiver for president Platini.

Pengemaskin

Europas viktigste klubbturnering er en pengemaskin av dimensjoner. Årets Champions League-mester, Manchester United, sopte i 2007/2008-sesongen inn 33,9 millioner pund, mens tapende finalist Chelsea tjente 28,7 millioner pund. Roma fikk tredje mest med 22,9, mens Barcelona hentet 21,7. Bare de fire engelske deltakerne tjente til sammen 102 millioner pund, eller en drøy milliard norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Summene inkluderer bare rene TV- og sponsorpenger. I tillegg sprenger klubbene lommebøkene sine med egne inntekter på kampdagene.

Til sammenligning lød Evertons inntekter fra UEFA-cupinnsatsen på 400.000 pund. Og klubbene som ikke når ut i Europa i det hele tatt, sakker ytterligere akterut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådet

- Vi vil snakke med klubbene og høre hvordan de ser på det, og forsøke å overbevise dem om at det ikke lønner seg for dem i lengden hvis nasjonale ligaer – på grunn av fordelingen av pengene – blir for ubalanserte, sier Gaillard.

Den nåværende avtalen om fordeling av pengene løper ut i 2012. UEFA synes imidlertid klare for å vinne støtte for forandringer gjennom det rådgivende organet for spillere, klubber, ligaer og forbund – det europeiske strategirådet.

- Vi må bringe dette til strategirådet og komme til enighet, men vi vil føre en veldig bred rådføringspolitikk. Vi har en situasjon som er klarlagt frem til 2012, og det gir oss masser av tid til å gjennomgå den, understreker kommunikasjonsdirektør Gaillard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To ligaer i én

Premier League illustrerer problematikken med økonomiske forskjeller. «De fire store» – Manchester United, Chelsea, Arsenal og Liverpool – disponerer budsjetter i en egen klasse. De har kapret de fire øverste plassene i ligaen tre år på rad. Champions League-suksess har styrket deres posisjon.

Newcastle-manager Kevin Keegan karakteriserte tidligere i år Premier League som delt i to: en divisjon for de fire store, og en for resten.

- Denne ligaen står i fare for å bli den kjedeligste, men største i verden. Vi prøver å vinne ligaen bak de fire store, uttalte den frittalende manageren.

- Trenger hverandre

Professor i sportslig forretningsstrategi, Simon Chadwick, mener UEFA må unngå å legge seg ut med Premier League-klubbene.

- Det pågår en global gresskrig om TV-sportsfans, og Champions League trenger slike som Manchester United og Chelsea – og klubbene trenger Champions League for sine egne profiler, sier han til The Guardian.