Bryter ned barrierer

<p>(Faksimile: kunstkritikk.no)</p>
(Faksimile: kunstkritikk.no)

- Kunstkritikk.no har brutt ned barrierene mellom kritikere og kunstnere, hevder kultursosiolog Sigrid Røyseng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden starten for fem år siden, har nettstedet kunstkritikk.no etablert seg som en markant stemme innen norsk kunstkritikk. Nå har Sigrid Røyseng, sosiolog og forsker ved Telemarkforskning-Bø, sett nærmere på hvilke konsekvenser nettstedets virke har fått for kunstfeltet. Og en av konklusjonene hun trekker er at kunstkritikk.no har svekket gamle autoriteter.

- Kunstanmeldelser i trykte medier har hatt en autoritær aura rundt seg, med få muligheter for interesserte å motsi «dommen» som aviskritikeren har felt. På kunstkritikk.no åpnes det for dialog og debatt, og kritikerne må være forberedt på å måtte svare for sine meninger. Dette bryter ned gamle barrierer mellom kunstnere og kritikere, samtidig som det svekker kritikernes autoritet, uttaler Røyseng.

Påvirker andre

Ifølge Røyseng skiller ikke bare stoffet på kunstkritikk.no seg fra det man finner om kunst i printmedier, nettstedet har også ført til endringer i etablerte mediers måte å nærme seg stoffet på.

- Avisene har gjerne vært gjerrige med plassen til kunstanmeldelser, mens nettet ikke har en slik begrensning. Det har ført til større lengde på kunstanmeldelsene på nettet, noe som også kan ha smittet litt over på avisene, sier Røyseng.

Hun framholder også at nettstedet har åpnet opp for en ny språklig stil, samtidig som avisene har rekruttert noen kritikere derfra.

- Det er ingen tvil om at kunstkritikk.no har betydd en vitalisering av sjangeren, fastslår Røyseng.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus