Blir ny Sp-leder

Samferdselsminister og nestleder i Senterpartiet Liv Signe Navarsete og landbruks- og matminister og fungerende leder i Senterpartiet Lars Peder Brekk under partiets landsstyremøte på Gardermoen onsdag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
Samferdselsminister og nestleder i Senterpartiet Liv Signe Navarsete og landbruks- og matminister og fungerende leder i Senterpartiet Lars Peder Brekk under partiets landsstyremøte på Gardermoen onsdag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Senterpartiet skal velge ny leder på et ekstraordinært landsmøte i september. Alt tyder på at Liv Signe Navarsete blir valgt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det enstemmig vedtaket om ekstraordinært landsmøte ble fattet på partiets landsstyremøte onsdag. Partiet skal ha ordinært landsmøte i mars neste år.

Fram til det ekstraordinære landsmøtet midt i september, vil første nestleder Lars Peder Brekk fungere som partileder.

Landbruks- og matminister Brekk vil også være med i regjeringens underutvalg, der alle partilederne er med, inntil det blir valgt ny leder.

– Ingen strid

Partiledelsen gjør sitt ytterste for å overbevise om at det ikke har vært, og ikke er noen lederstrid i partiet etter Åslaug Hagas dramatiske og uventede avgang. Like sterkt understrekes det at landsstyret er samlet om den politiske kursen.

– Partiet er samlet og veldig trygg på veien videre. Det rødgrønne alternativet er hamret i stein, forsikrer Brekk.

– Jeg er stolt over å være med i et parti som har klart å samle seg i en turbulent tid. Det er et stort tomrom etter Åslaug Haga, men en styrke at partiet står samlet, følger samferdselsminister og andre nestleder i Sp Liv Signe Navarsete opp.

Også hun understreker at Sp vil jobbe knallhardt for å vinne valget sammen med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti i 2009.

Ikke svart

Navarsete vil ikke svare på om hun er lederkandidat, selv om både hun og Brekk gjør lite for å skjule at det blir Navarsete som tar over etter Haga i september.

– Jeg er åpen for å bli leder, men jeg kan ikke svare noe konkret på dette før jeg blir spurt av valgkomiteen om å bli det, sier hun.

Brekk sier han stiller seg bak hennes kandidatur, men sier også at han stiller seg til partiets disposisjon om partiet vil ha ham med i ledelsen.

– For partiet er det viktig at ledersituasjonen blir avklart snarest mulig, understreker han.

Brekk sier at det ikke vil bli noen problemer med å lede partiet fram til september.

– Jeg ser det ikke som noen desavuering at landsstyret vedtok å holde et ekstraordinært landsmøte og ikke la meg lede partiet fram til det ordinære landsmøtet i mars, bedyrer han.

Ikke landsstyre

Partiet vurderte å la et ekstraordinært landsstyremøte velge ny leder, men i løpet av onsdagens debatt ble det klart at dette hadde liten støtte. I tillegg var man i tvil om det er mulig dersom partivedtektene skal følges.

– Vi valgte å innkalle landsmøtet for å gi valget høyest mulig legitimitet. Sp er en medlemsorganisasjon og medlemmene trekkes best med i et landsmøte, sier Brekk.

– Partiet ønsker å samle seg etter Åslaug Hagas dramatiske og plutselige avgang. Det er et ønske fra fylkeslagene om å komme sammen, tenke strategisk og se framover, supplerer Navarsete.

Landsstyret valgte onsdag Per Jordal fra Os i Hordaland til medlem av partiets arbeidsutvalg. Han er dommer i Nordhordland tingrett. I dag er han statssekretær ved Statsministerens kontor. Arbeidsutvalget består av Brekk, Navarsete og Jordal. (©NTB)

Personvernpolicy