Sprenger atomkraftverk

<p>Kjøletårnet ved Yongbyon-anlegget skal sprenges i lufta fredag. Foto: Scanpix/AP. </p>
Kjøletårnet ved Yongbyon-anlegget skal sprenges i lufta fredag. Foto: Scanpix/AP. 

USAs representant skal overvåke når Nord-Korea demonterer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(AFP/SEOUL): En høytstående representant for amerikanske myndigheter vil være til stede når Nord-Korea fredag river ned kjøletårnet ved sitt atomanlegg. Demonteringen skjer som ledd i en internasjonal nedrustningsavtale, heter det i en uttalelse fra den amerikanske ambassaden.

Sung Kim, direktør for koreanske spørsmål, vil være vitne til sprengningen av kjøletårnet ved Yongbyon-anlegget, sier en talsperson onsdag.

Kim har ledet en amerikansk ekspertgruppe som har jobbet med å finne ut hvordan man kan gjøre anlegget ubrukelig. Han vil krysse grensen til Nord-Korea torsdag.

Nyhetsbyrået Yonhap sier det kommunistiske regimet i nord er ventet å overlevere en erklæring om atomkraft torsdag, via den nordkoreanske ambassaden i Beijing. Dette er del av en nedrustningsavtale der seks ulike land tar del.

Nord-Korea skal etter planen sprenge tårnet dagen etter, med utenlandske fjernsynsselskap til stede. Dette skal symbolisere at landet har forpliktet seg til nedrustning.

Sekspartssamtalene har pågått siden 2003. Enkelte analytikere tror disse forhandlingene kan pågå i årevis, mens deltakerne forsøker å overbevise det lukkede nordkoreanske regimet om å oppgi sitt kjernefysiske arsenal. Torsdagens erklæring er omkring seks måneder forsinket. Den skal liste opp alt av kjernefysisk materiell, fasiliteter og programmer, uttalte USAs sjefsforhandler Christopher Hill tidligere denne måneden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus