Halvparten av legemidlene er falske

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGodt over halvparten av legemidlene som selges på nett er falske, viser en ny rapport. Statens legemiddelverk advarer folk på det sterkeste mot å kjøpe medisin over internett.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være livsfarlig for egen helse å kjøpe medisiner på denne måten, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Rapporten er utarbeidet av den uavhengige organisasjonen European Alliance for Access to Safe Medicines.

Ifølge rapporten er 62 prosent av legemidlene som selges på internett falske. De falske legemidlene kan inneholde for mye, for lite eller ingenting av det aktive medisinske stoffet.

Legemidlene kan også inneholde feil komponenter, giftige eller ikke-medisinske komponenter. Veimaling, bonemiddel, skokrem, kritt og talkum nevnes som eksempler i rapporten.

Videre kan pakningen eller dokumentasjonen som medfølger medisinen være falsk.

Et økende problem

Ifølge rapporten øker problemet i raskt tempo.

Mer enn 500.000 falske produkter ble oppdaget i 2005, mens i antallet i 2006 var rapportert til 2,7 millioner. Man så en økning også i 2007, melder Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Salget i seg selv skjer også ofte på ulovlig vis. 95,6 prosent av nettapotekene driver illegalt, 94 prosent av nettsidene har ikke et navngitt og godkjent apotek i ryggen, og over 90 prosent av nettstedene selger reseptbelagt medisin uten resepter.

– Dette bekrefter en mistanke vi har hatt. Det er mye lureri bak legemiddelsalg på nett. De aller fleste bak salget opererer ulovlig i landene de kommer fra, vi aner ikke hvor de får legemidlene fra, sier Madsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Flaut å fortelle om problemet

De ulovlige nettapotekene konsentrerer seg ifølge rapporten hovedsakelig om dyre medisiner og populære legemidler som har et stort marked. Blant de vanligste er såkalte livsstilslegemidler, som slankepiller og medisiner som skal behandle blant annet ereksjonsproblemer og hårtap.

Rapporten lister også opp en rekke årsaker til at folk velger å kjøpe legemidler på internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet kan man oppleve det som flaut å fortelle helsepersonell om problemet, eller det kan være ønske om at familie, venner, arbeidsgiver eller myndigheter ikke skal finne ut om helsetilstanden.

En annen årsak kan være frykt for at legen ikke vil forskrive legemidlet man ønsker. Internett oppleves også av mange som raskere og rimeligere enn å ta turen til apoteket.

Ikke overrakset

President i Legeforeningen, Tove Janbu, er ikke overrasket over at andelen av falske legemidler er så stor på internett:

- Tallet er så høyt at folk bør se at man skal holde seg unna. Vi vet at det er et stort marked for slike piller, men vi anbefaler at man ikke bruker dem. Det er direkte farlig, fordi man ikke vet hva man får, eller hva man ikke får, sier hun til Dagbladet.

Les hele rapporten her (pdf).

Kilder: Dagbladet, NTB og European Alliance for Access to Safe Medicines