Den nye såpen

<p>(Foto: youngamericanbodies.com)</p>
(Foto: youngamericanbodies.com)

Internett har fått sin egen variant av tv-serien. Nett-seriene har blitt en lekeplass for kreative unge filmskapere, mens underholdningsindustrien håper at dette blir det nye store.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 26 år gamle Joe Swanberg ville lage film som ble sett. Med sin kone på laget, noen venner og et par folk han traff på MySpace lagde han nett-serien Young American Bodies. All dialog er improvisert og skuespillerne baserer karakterene på sine egne liv.

Nettseriene minner om en tv-serie, men budsjettet er ofte mindre og episodene kortere. Med en lengde på alt fra to minutter til et kvarter er episodene akkurat så lange at det passer å laste de ned på mp3-spilleren. Dramaet er tettpakket og avsluttes ofte med cliffhangere som gjør deg hekta. Nye episoder kommer gjerne et par ganger i uka.

Young American Bodies, er en intelligent såpeopera om kjærlighetslivet til en håndfull ungdommer i tjueåra. Swanberg er regissør, produsent og hovedrolleinnehaver. I et medium der han ikke trenger å ta hensyn til amerikansk-tvs skrekk for nakne kropper lar han rolleinnehaverne stå både fysisk og følelsesmessig avkledd foran kamera. Onde tunger kaller det hipster-porno, en mer pinlig og klønete sjanger, mens amerikansk media har laget merkelappen «mumblecore». Skuespillerne er usminkede, dialogen usikker og kameraføringen vinglete. Dette gir et amatørmessig inntrykk, men samtidig en følelse av realisme og av at det som uttrykkes er ektefølt. Young american bodies er allerede inne i sin tredje sesong og har en voksende kultstatus på internett.

Forvirret nerd

Den glossy og mer ufarlige versjonen av Young american bodies heter Quarterlife. Serien ble skapt av Marshall Herskovitz og er best kjent for å ha laget 90-tallsserien My so called life (Angela på norsk tv). For å gi dybde til handlingen valgte han å skrive episoder beregnet på en time for derette å kutte overflødige scener og dele opp i kortere episoder.

Quarterlife er en av de mest ambisiøse nett-seriene som er laget. Også denne handler om en vennegjeng i 20-åra som prøver å finne ut av livene sine. Her møter vi Dylan, en forvirret men smart jente som utleverer seg selv til et web-kamera. Hun spilles av Bitsie Tulloch, en Harvard-student i litteratur som hittil er det nærmeste nett-seriene har kommet en stjerne. Quarterlife ble nedlagt på grunn av manglende finansiering, men hele første sesong kan fortsatt sees på seriens hjemmeside.

Unge produsenter

I de mindre kommersielle nett-seriene er det gjerne hipstere og nerder som er heltene. Ettersom seriene har et lavt budsjett er det gjerne gjennom dialog og pussige mellomenneskelige situasjoner at underholdningsverdien finnes. Tv-selskapet CBS sin satsning heter Clark and Michael. Her finner vi skuespilleren Michael Cera, kjent fra blant annet Juno og Superbad, i en av hovedrollene. Serien handler og to kamerater som forsøker å slå gjennom som produsenter i Hollywood.

Mord og highschool

Tidligere Disney-sjef Michael Eisner har også stor tro på dette nye konseptet. Gjennom produksjonsselskapet Big Fantastic har han allerede laget over 200 episoder med nett-serier. Med lettkledde damer, highschool jenter og mordmysterier håper han at nett-seriene skal gi penger i banken. Hans serie Prom Queen har allerede over 20 millioner nedlastninger.

Foreløpig er nett-serienes største utfordring å finne investorer til prosjektene. TV-selskapet NBC har nylig varslet at de planlegger en ny science fiction serie på internett med Rosario Dawson i hovedrollen.

Se ABC startsidens nett-serie «Ida innlogget» her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus