Mugabe trosser verden

Mugabe trosser verden
Mugabe trosser verden
Artikkelen fortsetter under annonsen

Robert Mugabe vil ikke avlyse valget i Zimbabwe, slik et samlet verdenssamfunn ber om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johannesburg (NTB-DPA-Reuters): FN kan komme til å vedta flere tiltak hvis Zimbabwe ikke føyer seg, ifølge USA.

Mens presset økte mot Mugabe, oppholdt opposisjonsleder Morgan Tsvangirai seg fortsatt i den nederlandske ambassaden i Harare tirsdag. Derfra snakket han med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på telefonen.

- Morgan Tsvangirai føler seg truet og sier han vil holde seg i den nederlandske ambassaden inntil videre. Han ønsker at Norge skal være en pådriver i arbeidet for å sikre en overgang til demokrati i Zimbabwe.

- Internasjonal oppmerksomhet er helt avgjørende for opposisjonen i landet. Jo mer verden ser det som foregår, desto vanskeligere blir det for Mugabes gjenger å drepe og banke opp folk, sier Stoltenberg til NTB.

Stoltenberg lovet opposisjonslederen full støtte til kampen for demokrati og menneskerettigheter i Zimbabwe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsvangirai trakk seg søndag fra annen runde av presidentvalget. Opposisjonslederen fikk flest stemmer i første runde 29. mars.

- Ingen intervensjon
- Frie valg kan ikke holdes i Zimbabwe nå, derfor må første valgomgang respekteres. Det må komme i stand forhandlinger mellom regimet og opposisjonen, slik at det blir en overgang til demokrati. Dette er også Tsvangirais linje, sier Stoltenberg.

Han utelukker enhver form for intervensjon, ettersom det bare vil gi Mugabe ytterligere påskudd til å bruke makt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg snakket senere på kvelden med Sør-Afrikas president Thabo Mbeki om den ytterst spente situasjonen i Zimbabwe.Selv om FNs sikkerhetsråd enstemmig ber Mugabe om å avlyse valget, står 84-åringen fast på sitt: Han vil avholde valget førstkommende fredag, der han er eneste kandidat, og først etter valget er han villig til å forhandle med Tsvangirai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge USAs FN-ambassadør Zalmay Khalilzad vil FNs sikkerhetsråd vurdere nye tiltak mot Zimbabwe hvis Mugabe overser oppfordringen fra FN.

Khalilzad vil imidlertid ikke si noe om når et vedtak er aktuelt og hva det kan inneholde, men fremholder at rådet først vil se hvordan Zimbabwe nå reagerer.

Tar avstand
Også i Zimbabwes naboland Sør-Afrika er presset mot Mugabe økende, der både den mektige ANC-lederen Jacob Zuma og fagorganisasjonen COSATU tirsdag tok skarp avstand fra regimet i nabolandet.

Dette øker også presset på president Thabo Mbeki som mange mener bør innta en tøffere holdning til Mugabe.

Mbeki har lenge forsøkt å mekle fram en politisk løsning i Zimbabwe, uten resultat.

Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) skal onsdag holde krisemøte om Zimbabwe. USA mener at Zimbabwes naboland må gjøre enda mer for å isolere Mugabe, både i form av sanksjoner og ved å erklære at Mugabe ikke lenger er en legitim leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tusen bortført
Det kommer nå motstridende meldinger om situasjonen i Harare og andre byer. I den lille avsidesliggende byen Zvishavane skal et tusentall opposisjonstilhengere ha blitt bortført.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nettutgaven til den sterkt Mugabe-kritiske avisa The Zimbabwean ble de kjørt bort i lastebiler av Mugabes milits mandag kveld.

Den lokale lederen for opposisjonspartiet MDC sier til avisa at han frykter at de bortførte vil forsvinne uten at hendelsen får noen oppmerksomhet.

Samtidig blir det meldt at bilister over hele landet blir stanset, ransaket og trakassert av unge Mugabe-tilhengere.

I forstaden Epworth utenfor Harare har imidlertid situasjonen roet seg og butikkene er åpne igjen etter at regjeringen satte inn opprørspoliti.Ungdommer knyttet til regjeringspartiet ZANU-PF har de siste ukene herjet i Epworth og andre områder av hovedstaden.

Uroen tok seg kraftig opp søndag, da minst 86 personer måtte ha legebehandling etter å ha blitt angrepet. Eksperter mener at regimet nå vil forsøke å skape ro fram til fredag for å gi inntrykk av at annen runde av presidentvalget foregår på demokratisk vis.