- Spioner sto bak attentat

Politimenn på jobb i Kabul. Nettopp politiet har fått tøff kritikk etter attentatet mot Karzai i april. Foto: EPA.
Politimenn på jobb i Kabul. Nettopp politiet har fått tøff kritikk etter attentatet mot Karzai i april. Foto: EPA.

Agenter for fremmede makter sto bak attentatet på Afghanistans president Hamid Karzai i april, hevder regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Afghanistan påsto tirsdag at en fremmed etterretningstjeneste sto bak attentatforsøket mot Hamid Karzai 27. april.

Attentatet, som skjedde i full offentlighet under en stor militærparade i Kabul, tok livet av tre afghanere, deriblant et medlem av nasjonalforsamlingen, men presidenten selv slapp fra hendelsen uten skader.

- Bevisene har gitt oss spor som peker mot en etterretningsorganisasjon tilhørende et bestemt land, og vi tror dette landet sto bak angrepet, sier Karzais talsmann Homayun Hamidzada ifølge AFP.

Pakistansk forbindelse

- Vi kan ikke gi flere detaljer på det nåværende tidspunkt fordi etterforskningen fortsatt pågår, sa talsmannen. Han nektet å gi ut detaljer om hvilken etterretningstjeneste det dreier seg om, eller hvilket land den tilhører.

Karzai, og flere andre i det afghanske statsapparatet har tidligere anklaget Pakistans etterretning (ISI) for å støtte Taliban.

Taliban tok på seg æren for angrepet i april, som ble utført av tre væpnede menn som skjøt mot Karzai og en rekke utenlandske utsendinger. Norges ambassade hadde valgt å ikke møte opp i paraden.

Opprensking

Flere mennesker, deriblant en våpenekspert som jobbet for forsvarsdepartementet, og en sykepleier ansatt i politiet, ble arrestert for å ha lagt til rette for angrepet. Attentatmennene selv ble skutt av Karzais vakter.

Flere dager etter angrepet ble det gjennomført en razzia mot et hus i utkanten av Kabul. Tre opprørere ble skutt og drept, deriblant en kvinne. Taliban har senere sagt at disse tre var en del av gruppen som sto bak angrepet. I razziaen ble også et lite barn drept.

Åtte sentralt plasserte statsansatte, deriblant politisjefen i Kabul, har blitt suspendert fra sine stillinger fordi de visstnok ikke gjorde nok for å forhindre angrepet.

Nye afghanske trusler

- Terroristaktiviteten i Afghanistan har røtter i utlandet. De benytter seg av pakistanske områder, krysser grensen og angriper sivile som militære mål i Afghanistan, sa Hamidzada.

Talsmannen gjentok trusselen fra Karzai om at Afghanistan vil gå til angrep inne i Pakistan, med mindre Islamabad klarer å stoppe opprørerne.

- Vårt krav til Pakistan er at de ikke skal tillate sine områder brukt av terrorister. Hvis ikke må Afghanistan aksjonere for å sikre sitt land og sitt folk, sier Hamidzada.

Pakistan støttet Taliban da de hadde makten i Afghanistan mellom 1996 og 2001, men etter 11. september 2001 droppet president Pervez Musharraf regimet etter hardt press fra USA.

Siden da har pakistanske myndigheter på det sterkeste benektet at deres etterretningstjeneste (ISI), har hatt noen forbindelse til opprørerne i Taliban.

Personvernpolicy