UEFA vet ikke om norsk EM-møte

<span class="fn">Statsrådene Trond Giske (venstre) og Knut Storberget er invitert av Norges Fotballforbund for å diskutere et norsk-svensk EM med UEFA. Men ingen i UEFA vet at et slikt møte skal finne sted.</span> (Foto: Scanpix)
Statsrådene Trond Giske (venstre) og Knut Storberget er invitert av Norges Fotballforbund for å diskutere et norsk-svensk EM med UEFA. Men ingen i UEFA vet at et slikt møte skal finne sted. (Foto: Scanpix)

Statsrådene Trond Giske og Knut Storberget er invitert av Fotballforbundet ned til Wien for å møte UEFA til samtaler om et norsk-svensk EM i 2016. Det er et møte UEFA aldri har hørt om og som svensken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenposten meldte i forrige uke at kulturminister Trond Giske og justisminister Knut Storberget tar turen til Wien for å møte toppene i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Duoen er offisielt invitert av Norges fotballforbund (NFF) for å diskutere en norsk-svensk søknad til fotball-EM 2016.

Men dét er det ingen i UEFA som vet om.

- Vi har forespurt alle personene i UEFA som kan være aktuelle for et slikt møte, og dessverre må vi informere om at det er ingen her som er klar over møtet du (ABC Nyheter journ. anm.) etterlyser, sier en talsmann for forbundets mediasenter til ABC Nyheter.

Kulturminister Giske uttalte til Aftenposten sist tirsdag at han ser frem til turen.

- Forbundet inviterte meg for å møte noen av toppfolkene i UEFA, blant annet for at jeg skal få høre hva et EM egentlig innebærer. Det blir absolutt interessant, sa Rosenborg- og Liverpool-supporter, Giske, til avisen.

Invitasjon?

Siden UEFA ikke var informert om «møtet» var forbundet veldig interessert i å se en offisiell og skriftlig bekreftelse i sakens anledning.

- Dersom dere har har en invitasjon for et slikt møte er vi svært interessert i å se den. Kan dere vennligst sende den til UEFA, skriver organisasjonen i en e-post til ABC Nyheter.

Men det finnes ingen skriftlig invitasjon til møtet på EMs finaledag i Wien. UEFA har aldri sendt noe invitasjon til NFF. NFF har heller ikke sendt noe skriftlig til statsrådene.
All kommunikasjon mellom NFF og departementene til Giske og Storberget har foregått muntlig.

Det eneste som foreligger er et detaljert program for søndag 29. juni. Og i programmet for finaledagen er ikke et møte med UEFA nevnt med ett eneste ord. Det skal være et møte, men det står ingenting om at UEFA vil være representert.

Svenskene uteblir

Et norsk-svensk EM kan bli en realitet i løpet av 2009 for i løpet av neste år bestemmer nemlig UEFA seg for hvor mesterskapet om åtte år skal spilles. Giske tror et EM vil å øke interessen for Norge som nasjon.

– Norges Fotballforbunds tanke er spennende. Fotball-EM er ett av verdens største idrettsarrangement, og det er klart det vil gi Norge en stor markedsføringsmulighet, uttalte Giske til Aftenposten.

Siden den norske delegasjonen tar turen til Østerrike ville det kanskje være naturlig at «samarbeidspartneren» blir med.

Men på «møtet» vil ikke én svenske være tilstede.

- Nei, det vil ikke være noen svenske representanter i Wien den 29, juni, sier Marcus Hartmann, pressesekretær for Trond Giskes kollega i Sverige, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

- Men hvorfor vil ikke dere være representert på et så viktig møte angående en felles søknad?

- Det er ulike grunner til det. Vi har ikke mulighet til å være tilstede da, sier Hartmann.

Utvidelse

På grunn av stor interesse rundt mesterskapet vurderer UEFA å utvide arrangementet som byr på toppfotball daglig i vel tre uker. Signalene som er kommet frem går i retning av at det enten kan bli flere deltagernasjoner eller at minstekravet om tribunekapasitet på stadionene økes fra dagens 30.000 til 50.000.

Generalsekretæren i det svenske fotballforbundet, Sune Hellströmer og presidenten i NFF, Sondre Kåfjord, uttalte til ABC Nyheter i februar at dersom det skjer byr det på store problemer for en felles søknad.

- Det vil avholdes et møte i Wien hvor nettopp dette er satt opp som et eget tema. Det vil nok ikke bli tatt en avgjørelse på det der, men det er klart at de signalene som kommer frem vil være retningsgivende for vår videre vurdering av en EM-søknad, sier Roger Solheim i NFF til ABC Nyheter.

Ifølge det offisielle programmet vil kulturminister Trond Giske og justisminister Knut Storberget sitte ringside på Ernst Happel Stadion klokken 20.45 den 29. juni for å se finalen i årets europamesterskap i fotball.

Kvelden avsluttes med en hyggelig middag klokken 23.00.

Les mer om EM på Startsiden.no her

Personvernpolicy