Ga opp maktkampen

<p> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

Skuffelsen er stor i Zimbabwe etter at Morgan Tsvangirai trakk seg som presidentkandidat. Trolig var han sjanseløs i maktkampen mot Robert Mugabe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta
* 29. mars var det valg i Zimbabwe.
* Opposisjonspartiet Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC) vant flertallet i nasjonalforsamlingen for første gang siden uavhengigheten i 1980.
* MDCs leder Morgan Tsvangirai fikk flest stemmer i presidentvalget, men ikke over halvparten slik det kreves for å seire i første runde. Dermed skulle det holdes ny valgrunde 27. juni.
* Ifølge MDC er minst 86 av deres tilhengere drept siden valget i mars. I tillegg er en rekke av partiets medlemmer blitt arrestert, blant annet generalsekretær Tendai Biti som risikerer dødsstraff for forræderi.
* Tsvangirai selv er blitt anholdt av politiet en rekke ganger, men er hver gang blitt sluppet fri etter kort tid.
* 14. juni holdt president Robert Mugabe en tale der han lovet at MDC aldri skal få makten i Zimbabwe så lenge han lever.
*22. juni opplyste Tsvangirai at han trekker seg fra andre runde i presidentvalget på grunn av all volden. (©NTB)

Mugabe og hans trofaste generaler har de siste ukene brukt rå makt for å beholde makten i Zimbabwe. Fem dager før valget ga opposisjonsleder Morgan Tsvangirai opp.

– Kuler har erstattet stemmesedlene, sa Tsvangirai da han søndag erklærte at han ikke vil delta i presidentvalget kommende fredag.

Tsvangirai begrunner avgjørelsen med at det var umulig å få et fritt og rettferdig valg.

– Vi i MDC (opposisjonspartiet) kan ikke be folk om å stemme den 27. juni når vi vet at det kan koste dem livet. Vi vil ikke lenger delta i en voldelig og illegitim farse av en valgprosess, sier mannen som de siste ukene er blitt pågrepet av politiet en rekke ganger.

Angrep i Harare

Kort tid etter ble det meldt om uro i hovedstaden Harare der over 2.000 ungdommer skal ha gått løs på tilfeldige mennesker. MDC meldte også at helikoptre sirklet over landets to største byer, og at landet var under militært styre.

– Skuffelsen i Zimbabwe er enorm etter at Tsvangirai trakk seg som presidentkandidat, sier Høyre-politiker Peter Gitmark, som har møtt opposisjonslederen flere ganger.

– Dette er utrolig negativt etter all den gløden som har vært i opposisjonen, sier han til NTB.

Tsvangirai håper nå at afrikanske naboland og FN vil gripe inn overfor Mugabes regime.

Sør-Afrikas regjering var søndag tydelig fornøyd med at opposisjonslederen har trukket seg, og ba ham om å forhandle med Mugabe for å finne en løsning på landets problemer. Sør-Afrikas president Thabo Mbeki har tidligere bedt om at annen runde av presidentvalget avlyses slik at partene i stedet kan forsøke å danne en samlingsregjering.

USA krever at volden stanses, slik at valget fredag kan gå som planlagt. USA håpet på seier for Tsvangirai, og mener det vil være meningsløst å forhandle med Mugabe.

Over 80 drept

Annen runde av presidentvalget skulle holdes nøyaktig 80 dager etter at Mugabe og hans parti ZANU-PF gikk på et sviende nederlag i valget på ny nasjonalforsamling og president.

Mens det rådet en relativt fredelig stemning før valget 29. mars, har situasjonen vært en helt annen de siste ukene. Ifølge MDC er 86 opposisjonstilhengere drept og langt flere såret av Mugabes ungdomsmilits, som er blitt sendt ut til områder der opposisjonen har stor oppslutning.

De siste dagene har det blitt klart at Mugabe neppe har tenkt til å gi fra seg makten.

Amanda Hammar, forsker ved Nordiska Afrikainstituttet i Uppsala og opprinnelig fra Zimbabwe, fryktet et regelrett kupp fra Mugabe og hans menn hvis Tsvangirai skulle ha stukket av med seieren.

– Mugabe har truet med å gå til krig, og for å være ærlig, har den allerede startet – en ødeleggende politisk krig, sa Hammar på telefon fra Harare for få dager siden.

Hun understreker at det ikke bare er Mugabe som er oppsatt på å beholde makten, men også landets generaler.

Kraftig kritikk

Utviklingen i Zimbabwe de siste ukene har skapt sterke reaksjoner i utlandet, og nå har også flere afrikanske land skjerpet kritikken mot Mugabe.

Men dette ser ikke ut til å ha påvirket 84-åringen, som har styrt landet siden uavhengigheten i 1980.

Ifølge Hammar er det lite omverdenen kan gjøre, situasjonen er gått for langt.

– Sør-Afrika kunne gjort noe for lenge siden. Men nå er det ikke lenger mulig å gjøre noe meningsfullt, sier Amanda Hammar til NTB.

Ifølge Zimbabwes justisminister Patrick Chinamasa er det ikke aktuelt å avlyse fredagens valg før Tsvangirai gir skriftlig beskjed om at han trekker seg. (©NTB)

Personvernpolicy