Fremskrittspartiet er størst

Fremskrittspartiet er størst
Fremskrittspartiet er størst
Artikkelen fortsetter under annonsen

To partimålinger lørdag viser at Frp har en oppslutning på over 30 prosent av velgerne, og har nå størst oppslutning fra velgerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet går tilbake på begge målingene med 2,4 og 3 prosentpoeng, og målingen til Respons Analyse viser at Frp og Høyre ville ha fått flertall alene på Stortinget dersom valget hadde vært i dag.

I målingen som Norstat har gjort for Vårt Land har det andre regjeringspartiet, SV, en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng som er på nivå med tilbakegangen for Arbeiderpartiet. I Respons Analyse sin måling er tilbakegangen for SV på 0,5 prosentpoeng.

Endringene for Sp, det andre regjeringspartiet, er ikke så store og det gjelder også for opposisjonspartiene.

Høyre-Frp-alternativ

- Jeg har sagt lenge at et Høyre-Frp-alternativ vil være selvforsterkende, det kan gi oss et sterkt flertall ved valget, sier Frp-formann Siv Jensen.

Men hun er også villig til å gå distansen alene, skulle Høyre nekte et samarbeid.

- En Frp-regjering kan sitte lenge. Vi har både vilje til å ta ansvar og samarbeide med alle de andre ikke-sosialistiske partiene, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-leder Erna Solberg sier det kommer ni ulike meningsmålinger i måneden og da blir det meningsløst å lage regjeringsalternativer ut av dem.

- Det vil være et risikoprosjekt for Høyre å satse på Frp alene og velge bort sentrum. Vi kan ikke ta sjansen på at Høyre og Frp får flertall alene. Da spiller vi sentrum rett i armene på Ap, sier nestleder Jan Tore Sanner til Aftenposten.

Tar Frp på alvor

- Vi tar på alvor at Fremskrittspartiet er større enn oss, sier Aps partisekretær Martin Kolberg etter junimålingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kolberg sier det er flere og kompliserte årsaker til både oppgang og nedgang i partimålingene. Han tolker junimålingene slik at vet ikke-gruppen av velgerne er i vekst.

Ap har for lengst gjort Frp til sin hovedmotstander i det kommende valget.

Både Kolberg og statsminister Jens Stoltenberg har sagt at kampen mot Frp handler om hvilken retning det norske samfunnet skal gå i årene som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er helt overbevist om at vi skal kunne mobilisere slik at vi vinner valget om 15 måneder. Og jeg tror ikke at dagsaktuelle spørsmål vil dominere den valgkampen som kommer, sier Kolberg til NTB.

Mellom valgene

Parlamentarisk leder for SV, Inge Ryan, sier det er få regjeringspartier som skårer godt på partimålingene mellom valgene.

- Det så man jo også på oppslutningen om den forrige Bondevik-regjeringen som hadde lave oppslutningstall midt i regjeringsperioden, men så tok det seg opp igjen da valget sto for døra, sier Ryan til NTB.

Når valgene og alvoret nærmer seg, så følger folk sine tidligere lojaliteter selv om de i periodene mellom valgene ikke er helt fornøyd med den politikken som føres, mener lederen for SV på Stortinget.

Ryan sier også at det ikke er noe som tyder på at Frp og Høyre skal kunne stable et regjeringsalternativ på beina til kommende valg slik de rødgrønne partiene greide før siste valg.

- Bare se på den enorme forskjellen det er mellom Frp og Høyre i landbrukspolitikken. Her står jo Høyre nærmere Senterpartiet enn Fremskrittspartiet, sier Ryan til NTB.