Jakter etter liv på Mars

De mørke områdene viser området hvor isklumpene smelter bort. Bildene er tatt med fire dagers mellomrom. Foto:Scanpix
De mørke områdene viser området hvor isklumpene smelter bort. Bildene er tatt med fire dagers mellomrom. Foto:Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ørkenplaneten Mars er ikke så tørr som forskere en gang trodde. Teamet bak romsonden Phoenix kunngjorde fredag at de har oppdaget vann, et viktig første skritt i jakten på liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Romsonden, som landet på Mars i forrige måned, avdekket et hvitt materiale som forskerne trodde var salt eller is.

- Det er med stor glede vi kan erklære at vi har funnet bevis for at dette harde, lyse materialet virkelig er vann-is, sa Peter Smith, Phoenix' sjefsforsker, under en pressekonferanse fredag.

Det lyse materialet ble oppdaget etter at den ubemannede sonden landet i Mars' polarregion 25. mai. Trykket fra rakettmotorene blåste bort overflatestøv og avdekket det hvite stoffet. Phoenix brukte gravearmen sin til å grave to grøfter hvor mer hvitt materiale ble funnet.

Fordampet

- De hvite klumpene vi fant fordampet, forklarer Tom Pike, lederen for det britiske Phoenix-teamet, til ABC Nyheter.

- Det bekrefter at det må være snakk om vann. Salt fordamper ikke.

Klumpene ble fotografert i bunnen av en grøft 15. juni. Da nye bilder ble tatt av den samme grøfta fire dager senere, var klumpene borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil ta jordprøver og legge dem under Phoenix' optiske mikroskop i løpet av de nærmeste dagene, sier Pike. - Men det er bekreftet at dette er vann.

Phoenix-sonden ble skutt opp i august 2007 som den første i NASAs såkalte 'Mars Scout Program'. Programmet har som formål å kartlegge Mars med innovative og billige løsninger kjøpt på anbud av internasjonale forskerteam.

- Vi har gått fra å se på Mars som et tørt sted, til å finne frossent vann et par centimeter under overflaten, sier Pike.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Phoenix-sonden er utviklet ved University of Arizona med støtte fra universiteter i en rekke land. Sondens oppdrag er å lete etter vann og kartlegge vilkårene for liv i Mars' arktiske sone.

Liv på Mars?

- Vann betyr ikke at det nødvendigvis må finnes liv. Vi har mange eksempler der det er vann og ikke liv. Vi er først og fremst interessert i muligheten for at liv kan eksistere, forklarer Pike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allikevel øker funnet av vann sjansen betraktelig for at liv kan finnes på Mars.

- I dag er det veldig kaldt på Mars, så betingelsene for liv er ikke så gode, sier astrofysiker ved Universitet i Oslo Knut Jørgen Røed Ødegaard til ABC Nyheter.

- Men finner Phoenix spor av tidligere liv, kan det godt hende at det finnes liv lenger sør der det er varmere. Det har vært mye varmere på Mars enn det er i dag, og vannet viser at det i hvert fall har vært betingelser for liv.

Funn av vann kan også ha konsekvenser for framtidige bemannede ferder til Mars.

- Is er en nødvendig ressurs, sier Pike, men vil ikke spekulere på hvordan Mars-is kan utnyttes av eventuelle besøkende astronauter.

Det amerikanske romprogrammets 'Vision for Space Exploration', som ble kunngjort i januar 2004, har som mål å sende mennesker til Mars en gang etter 2020.