– Bare Gud kan fjerne meg

– Bare Gud kan fjerne meg
– Bare Gud kan fjerne meg

Zimbabwes president Robert Mugabe har en klar formening om utfallet av presidentvalget neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig sier rivalen Morgan Tsvangirai i opposisjonspartiet MDC at han vurderer å trekke seg.

På et valgmøte i Zimbabwes nest største by Bulawayo fredag sa Mugabe at MDC bare kan legge fra seg alle tanker om å ta over styringen av landet.

- MDC vil aldri bli tillatt å regjere dette landet - aldri, aldri, sa Mugabe.- Bare Gud, som utpekte meg, vil fjerne meg, ikke MDC, ikke britene, sa han.

84 år gamle Mugabe har styrt Zimbabwe siden frigjøringen i 1980, og har gjentatte ganger beskyldt sin rival Morgan Tsvangirai fra MDC for å være en lakei for den tidligere britiske kolonimakten.

Trekker seg?

MDC opplyste fredag at Tsvangirai vurderer å trekke seg fra presidentvalget.

Ledelsen i MDC satt fredag i møter i Harare for å diskutere hvorvidt partiet skal delta eller ikke i andre runde av presidentvalget 27. juni.

- Vi må vurdere situasjonen. Valget vil bli en farse dersom ikke forholdene bedrer seg betraktelig, sier talsmann for MDC, Nelson Chamisa, til BBC.

Han forteller at det er «ulike oppfatninger» innad i partiet om man skal trekke seg fra valget eller ikke.

- Det er kommet et skred av henvendelser fra MDC-tilhengere over hele landet, spesielt på landsbygda, om at vi ikke må godta å være med på dette spillet, sier Chamisa til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge MDC er nærmere 70 av partiets tilhengere og støttespillere drept siden slutten av mars, da første runde av presidentvalget ble holdt.Politiet i Zimbabwe opplyste fredag at 390 opposisjonstilhengere og 156 medlemmer av regjeringspartiet er arrestert for vold og innstifting til valguro siden mars.

Skylder på Brown

De siste dagene har flere ledere i det sørlige Afrika åpent uttrykt bekymring for situasjonen i Zimbabwe og sagt at de ikke tror et fritt valg er mulig.

En minister i Mugabes regjering beskyldte fredag den britiske statsministeren Gordon Brown for å ha forsøkt å bestikke afrikanske ledere til å fordømme valget i Zimbabwe.

- Det er med bekymring vi ser på forsøket med å bestikke og overtale afrikanske ledere til å gå imot valgresultatet til og med før valget er avholdt, sier vitenskaps- og teknologiminister Olivia Muchena.

Den andre valgomgangen i presidentvalget i Zimbabwe skal etter planen avholdes fredag i neste uke. (©NTB)

Personvernpolicy