Schweinsteiger senket Portugal igjen

Bastian Schweinsteiger og Tyskland jublet for plass i semifinalen etter at Portugal ble slått 3-2. (Foto: Reuters/Scanpix).

Portugals mareritt Bastian Schweinsteiger gjorde det igjen. Med ett mål og to målgivende pasninger sendte han Tyskland til EM-semifinale med 3-2-seier.

Basel (NTB): Cristiano Ronaldo er dermed ute av mesterskapet som skulle bli hans kroningsferd. Portugiserne maktet ikke å følge opp spillet fra de to første kampene, som lovet så mye.

For to år siden var det Schweinsteiger som nektet Portugal VM-medalje med to scoringer i bronsekampen.

Torsdag var han tilbake etter å ha sonet karantene for rødt kort, og han var like nådeløs som sist.

Først skled han inn ledermålet, så serverte han Miroslav Klose og Michael Ballack hvert sitt hodemål med perfekt slåtte frispark.

Peter Fröjdfeldt burde imidlertid ha annullert Ballacks 3-1-mål for dytting. Litt tidligere sendte Deco ballen i mål for Portugal, men var feilaktig vinket av for offside.

Tysklands landslagssjef Joachim Löw var forvist til en VIP-boks på grunn av utvisningen sist, men han hadde trent inn en ny 4-2-3-1-formasjon som fungerte godt da tyskerne demmet opp for Portugals offensive stjerner og koblet et grep om kampen.

Les alt om EM her

Straffet hardt
Portugal hadde likevel den første store sjansen. Joao Moutinho greide i det 20. minutt ikke å bestemme seg for om han skulle nikke eller skyte fra fem meters hold og sendte ballen over mål med kneet.Tyskland utnyttet missen ved å score to raske mål.

I det 22. minutt spilte Ballack, i sin nye rolle som hengende spiss, fram Lukas Podolski på venstrekanten. Han la inn til Schweinsteiger, som hadde løpt seg fri i feltet og skled ballen i mål.

Fire minutter senere tok Schweinsteiger frispark fra venstre. Han skrudde ballen rett på hodet til Miroslav Klose som fikk gå opp helt alene og nikke i mål. Ronaldo var nærmeste mann, men han sto passiv og så på.

Ronaldo begynte omsider å vise seg fram offensivt. Først med et lekkert hælspark som ikke førte til noe, så med et rykk som parkerte Per Mertesacker og banet veien for reduseringsmålet fem minutter før pause.

Ronaldo stormet forbi tyskeren på pasningen fra Deco, men skuddet ble mesterlig reddet av Jens Lehmann. Returen gikk til Nuno Gomes. Mens Ronaldo i dårligere posisjon ropte på ballen, skjøt spissen den i mål.

Avgjort
Portugiserne jaget utligning etter pause. I det 52. minutt ble Deco spilt gjennom og sendte ballen i mål, men Fröjdfeldt hadde fulgt anvisningen fra sin linjemann og blåst offside. Det var feil.

Deco var på rett side, mens Ronaldo ute på siden sto offside.

I det 57. minutt burde det stått 2-2. Deco stusset et hjørnespark fra høyre, og midtstopper Pepe nikket over fra kloss hold. To brasilianskfødte spillere fikk brasilianeren på benken, Luiz Felipe Scolari, til å fortvile.

Igjen ble en portugisisk miss straffet hardt. I det 61. minutt tok Schweinsteiger frispark fra venstre igjen. Denne gang var det Ballack som tok imot. Han kvittet seg med oppasser (og klubbkamerat) Paulo Ferreira med en liten dytt dommeren ikke så, og nikket ballen i mål.

Det målet avgjorde, og kan hende vil Scolari kommentere dytten når han møter Ballack som Chelsea-manager etter ferien.

Helder Postiga reduserte i det 87. minutt, men da var det for sent.

Kampfakta
EM-sluttspillet fotball menn torsdag, kvartfinale:Portugal - Tyskland 2-3 (1-2)

St. Jakob Park
39.374 tilskuere

Mål: 0-1 Bastian Schweinsteiger (22), 0-2 Miroslav Klose (26), 1-2 Nuno Gomes (41), 1-3 Michael Ballack (62), 2-3 Helder Postiga (87).

Dommer: Peter Fröjdfeldt, Sverige.

Gult kort: Helder Postiga, Pepe, Portugal, Arne Friedrich, Phillipp Lahm, Tyskland.

Lagene:
Portugal (4-3-3): Ricardo - Jose Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira - Joao Moutinho (Jose Raul Meireles fra 31.), Armando Petit (Helder Postiga fra 73.), Deco - Cristiano Ronaldo, Nuno Gomes (Luis Nani fra 67.), Simao Sabrosa.

Tyskland (4-2-3-1): Jens Lehmann - Arne Friedrich, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Philipp Lahm - Simon Rolfes, Thomas Hitzlsperger (Tim Borowski fra 73.) - Bastian Schweinsteiger (Clemens Fritzl fra 83.), Michael Ballack, Lukas Podolski - Miroslav Klose (Marcell Jansen fra 89.)