Olje og miljø blir kampsak i USA

Oljemagnatene i Texas jubler over presidentkandidat John McCains siste utspill. Foto: Scanpix.
Oljemagnatene i Texas jubler over presidentkandidat John McCains siste utspill. Foto: Scanpix.

McCain vil øke oljeproduksjonen i USA, og får støtte fra George W. Bush. Barack Obama og miljølobbyen raser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/San Francisco): Plutselig er olje og energi blitt valgkampens heteste sak i USA og knytter kandidat McCain tettere til upopulære president Bush. Det har motkandidat Obama ingenting i mot.

Kravet om billigere bensin blir nå stilt opp mot behovet for å satse sterkere på å utvikle alternative energikilder. Det skjer på et tidspunkt når valgkampen for alvor begynner å komme i gang etter historiens lengste nominasjonskamp. Fra velgerne kommer stadig mer høylytte krav om lavere bensinpris for at bilistene skal kunne opprettholde sitt nåværende forbruk, og republikanernes kandidat John McCain har fått regjeringens støtte til å iverksette tiltak for å etterkomme deres krav.

John McCain. Foto: ScanpixJohn McCain. Foto: Scanpix

Motkandidaten, demokraten Barack Obama fått støtte fra verdens kanskje mest kjente forkjemper for tiltak mot global oppvarming, nobelprisvinneren Al Gore. Slike tiltak vil måtte omfatte reduksjon av forbruket på olje og bensin, hvor et sannsynlig virkemiddel er høyere bensinpriser. Alt tyder på at Obama vil bruke Al Gore som spydspiss i miljøkampen, og at han ser den amerikanske regjeringen bør forene krefter med Al Gores miljøbevegelse i kampen mot global oppvarming.

Dette kan bli en interessant valgkamp, med et hovedtema som både angår og interesserer Norge i stor grad. I den miljødebatten som inntil de siste døgn har foregått langt unna medienes hovedoppslag, har Norge, Svalbard, smelting av isen på Nordpolen og de framtidige levevilkår for isbjørn vært stadig tilbakevendende temaer. Dersom valgkampen nå virkelig blir en miljøkamp, kan disse temaene blir like velkjente for amerikanske lesere som de i dag er for norske.

«Miljøvennlig oljeboring»

Tirsdag for en uke siden sa den republikanske presidentkandidat John McCain i en tale i oljehovedstaden Houston at han mener det midlertidige forbudet den amerikanske regjering har satt på oljeleting utenfor den amerikanske kysten bør oppheves, for at amerikanerne skal kunne produsere mer olje selv til en lavere pris enn dagens cirka fem kroner pr liter (4 dollar per US gallon).

Natt til tirsdag norsk tid fulgte president George W. Bush etter og støttet McCains forslag, til de store oljeselskapenes åpenbare glede. Onsdag vil presidenten henvende seg til Kongressen med et forslag om å oppheve det midlertidige forbudet som hans far, den første president Bush innførte i 1990 og sette i gang konsultasjoner med den enkelte delstat for å vurdere hvor oljeproduksjon kan tillates. Ifølge en talskvinne for presidenten, ønsker han at Kongressen nå skal oppheve sitt forbud mot «trygg, miljøvennlig boring etter olje».

Dette kan heller ikke være lett innen familien Bush, fordi daværende guvernør i Florida, Jeb Bus (bror av George jr. og sønn av George sr.) var sterkt imot oljeleting og senere produksjon av olje utenfor Floridas kyst – som stort sett dekkes av innbydende sandstrender som frister de turistene Florida trenger for sin økonomi.

Dagens guvernør i Florida, Charlie Crist, støtter imidlertid McCains forslag. Han er forøvrig en av de mest aktuelle kandidatene til å bli visepresident dersom McCain skulle vinne valget.

McCain tar enkleste vei

Barack Obama. Foto: Scanpix.Barack Obama. Foto: Scanpix.

Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama reagerte øyeblikkelig på forslaget fra McCain og Bush, og sa at John McCain nok en gang har tatt enkleste vei ut og at en tillatelse til å starte oljeboring nå ikke vil ha noen betydning for oljeprisen i USA på minst fem år. Og selv om oljeproduksjon settes i gang utenfor kysten av USA, er det intet som tyder på at den internasjonale oljeprisen vil bli redusert med mer enn noen øre.

Obama sier at McCain nå har gjort enda en helomvending og gitt etter for press fra oljeindustrien. For tidligere har McCain vært en av USA mest miljøbevisste politikere. Han forsøkte også å bygge bro over til miljøvernerne i sin tale i Houston, der han var for å samle inn penger til sin valgkamp.

Energieffektivitet

- Den retteste og raskeste vei til å sikre dekningen av vårt energibehov er å produsere mer, bruke mindre og finne nye kilder til vår energi, sa McCain og fikk entusiastisk støtte i oljestaten Texas. Han la til at energieffektivitet er et nøkkelord i en langsiktig energiplan han vil legge fram senere i denne uken, og at dette er en nøkkelstrategi også i Europas kamp mot global oppvarming. Overfor de klimaforandringene vi nå ser, er energisparing blitt en nasjonal målsetning, sa McCain.

Like viktig som utviklingen i denne saken kan bli for miljøkampen og USAs framtidige miljøpolitikk, er den sterkere tilknytningen som McCain nå får til Bush – en av historiens mest upopulære presidenter. McCain har hittil forsøkt å holde Bush på armlengdes avstand, men denne siste saken støtter Obamas påstand om at McCains kandidatur ikke er annet enn et tilbud om en fire eller åtte års forlengelse av president Bush’ presidentperiode.

Personvernpolicy