Norwegian trenger 800 millioner

<p>Foto: Olav Stendal.</p>
Foto: Olav Stendal.

Den høye oljeprisen gjør at Norwegian trenger krisehjelp for å overleve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norwegians kursutvikling hittil i år.Norwegians kursutvikling hittil i år.

Goldman Sachs, et av verdens største banker, anslår at Norwegian er i en prekær situasjon når det gjelder likviditet. Basert på dagens inntjening har flyselskapet behov for tilførsel av 800 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Men Norwegian er ikke alene om å slite i et presset flymarked. Goldman Sachs har analysert flybransjen i hele Europa, og dersom oljeprisen stiger til 150 dollar per fat, vil alle de store flyselskapene få røde tall.

Banken mener at det kun er Ryanair som vil levere et positivt resultat om tre år.

- Dette er definitivt ingen lystig situasjon for Norwegian. Hvis oljeprisen holder eg på dagens nivå, vil det bite hardt i regnskapet, sier analytiker Per Haagensen i Fondsfinans til Finansavisen.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos eier 32,5 prosent av selskapet. Han er helt uenig med analysen til Goldman Sachs.

- Dette kunne ha vært et riktig perspektiv hvis vi hadde hatt hovedbase i London, hvor konkurransen er tøffere. Vi opererer i et duopolmarked i Skandinavia. Det ser ut til å ha gått Goldman Sachs hus forbi, sier han.

Norwegian har bestilt 42 nye Boeing-fly med en listepris på 18 milliarder kroner. Men det er grunn til å tro at selskapet får store rabatter på dette kjøpet. Ifølge Kjos er det ikke aktuelt å reforhandle avtalen med Boeing.

- Snarere tvert imot. Flyene er så drivstoffeffektive at vi gjerne skulle hatt flere fly, sier han.

Personvernpolicy