Lobotomert av Tyra Banks

<p>(Foto: TV3) </p>
(Foto: TV3) 

Hvordan Top Model har trent meg opp til å bli en bitch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er kritisk til mye. Noen vil til og med kalle meg surmaget. Jeg fnyser av reklameplakatenes framstilling av kvinner. Jeg grøsser på ryggen av musikkvideoer med utspjåka damer kledd i miniskjørt og lakkstøvletter. Jeg har lyst å knuse TV- en hver gang nok en idiotisk bind-, sjokolade- eller barberhøvel-reklame framstiller oss jenter som lettlurte hønsehjerner. Jeg plukker på mine mannlige kolleger når de våger å kritisere «Sex & Singelliv»-heltinnene mine.

Problemet er at når det kommer til det absolutt verste innen objektifisering av kvinnekroppen - når det kommer til å kritisere mine medsøstre og nærmest rulle meg i deres bitching og eventuelle skavanker - ja da, da legger jeg meg fullstendig, ukritisk flat.

Uten en tanke i hodet kryper jeg opp i sofaen og sluker sesong på sesong av «Top Model» rått. Jeg ser Top Model Norge, Top Model Canada, Top Model Mongolia om du vil. Men aller helst skal det jo være den nådeløse, fierce, selverklærte lubne (yeah right!), bitchy Tyra Banks som regjerer som yppersteprest og bøddel bak dommerbordet.

Tyra har, gjennom nærmere ti sesonger av modelljakten, hjernevasket meg totalt. Hun har fått meg til å svelge at denne fesjåa handler om ting som:«å finne ukonvensjonell skjønnhet», «sterke personligheter» og «sunne jenter».

Hun har trent blikket mitt opp slik at jeg på et øyeblikk kan se om en av de håpefulle deltagerne har «high fashion»-potensiale, eller kun kan overleve som sjampomodell. Som den svenske kommentatoren Alice Eggers skriver i Aftonbladet :«Jag har övat och blivit duktig på att få in rätt blickfrekvens, kisa och kritisera andra kvinnor uppifrån och ner, utifrån och in».

Gi meg ett sekund og jeg kan se om en jente har for stor nese, en anelse for tjukke lår eller mangler den rette innstillingen.

Siden modelljakten startet i 2003 har Tyra klart å skape en estetikk og noen regler som hun følger så slavisk at vi trofaste seerne kjenner oss igjen i hvert eneste steg på veien. På en imponerende måte har hun bygget et vantett konsept som funker verden over. Hver sesong er en resirkulering av den forrige, med kun små variasjoner i jenter og photoshoots.

Her er noen av ingrediensene som må være på plass.

1. Nakenhet. Hver sesong må det være et photoshoot hvor jentene må kaste klærne. Det må også være en av jentene (gjerne blond og fra midtvesten) som har problemer med nakenhet og begynner å gråte. Tyras regel: Tørk tårene, dersom du ikke kan være naken kan du ikke være modell.

2. Makeover. Tyra vet best, og hver eneste av jentene må gjennomgå en grundig transformasjon for å kunne bli toppmodell. Dette betyr veldig ofte at jenta med det lengste håret må skalpere seg. Jenta begynner da å gråte, hvorpå stylister og andre av Tyras disipler rister på hodet og lurer på om hun «virkelig ønsker dette høyt nok».

3. Plus size. Det må alltid være en såkalt «plus size»-jente med i konkurransen. Oss seere med rett blikkfrekvens vil straks se at «tjukkasen» (som garantert ligger fem størrelser under den gjennomsnittlige kvinnen) aldri vil nå opp. Men det er koselig så lenge det varer. (NB: Det går rykter om at en pluss-jente har vunnet sesong 10 i USA. Etter ti sesonger har vel Tyra forstått at det ikke var holdbart lenger.)

4. Fobier. Jentene må stå ansikt til ansikt med sine største fobier. Er du redd for edderkopper får du en tarantell i trynet. Har du høydeskrekk går turen opp en fjellvegg. Dette er en del av den overordnede planen hvor Tyra river jentene ned for å bygge dem opp i sitt bilde.

3. Ghetto-girl. Det må alltid, og da mener jeg alltid, være minst en deltager fra ghettoen med i konkurransen. Frelseren Tyra drar den oppfucka ghetto-jenta opp fra sølen, vasker og styler henne. Hun får henne til å fortelle sine innerste, verste opplevelser på TV før hun eventuelt dumper henne fordi hun ikke helt passer formatet. (Sjekk tidenes Tyra klikker på ghetto-girl episode her)

4. Nerd. Det må alltid være en «nerd» med i konkurransen. Med nerd mener man en jente som er noenlunde normalt utdannet og dermed den rake motsetningen til ghetto-girl. Nerden vil etter hvert sette spørsmålstegn ved modellyrket. Kanskje har hun innvendinger til noen av de ydmykende situasjonene hun blir satt i. I verste fall viser hun at hun er uenig med dommerne og tar til motmæle. Dette blir uten unntak sett på som kranglevorent og respektløst. Hvem i helvete tror denne jenta at hun er? Er hun liksom bedre enn de andre? Bedre enn Tyra?

Så sitter jeg der da. Klistret til sofaen og lar dette våset vaske over meg. Modellspirene på TV blir som Barbie-dukkene jeg hadde da jeg var liten. Av med ett antrekk, på med et nytt. Dersom jeg er ekstra heldig kan det være noen av dem som begynner å slåss. Eller kanskje besvimer av sult, eller kollapser av sykdom.

Jepp. Tyra har klart å hjernevaske meg grundig. Og jeg er ikke den eneste. Miss Banks ligger for øyeblikket på topp 100 listen av de mektigste kjendisene i verden.

«Wanna be on top?», er spørsmålet som går igjen og igjen på introen av Top Model. Tyra selv er i alle fall på god vei. Spørsmålet er hvem som ligger igjen på bunnen.

Personvernpolicy