Hedres med ny 10-krone

I forbindelse med 200-årsjubileet for Henrik Wergelands fødsel, gir Norges Bank ut en 10-krone sirkulasjonsmynt 17. juni 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Henrik Wergeland markeres først og fremst fordi han var en stor dikter, én av de aller største diktere Norge har fostret,» skriver Norges Bank på sine nettsider.

Videre trekkes Wergelands interesse og engasjement for samfunnsmessige og politiske forhold frem:

«Han engasjerte seg også i saker som i senere tid er kommet høyt på internasjonale dagsordener. Som alternativ til undertrykkelse i et samfunnssystem som rangerte mennesker etter sosial status, kjempet han for menneskelig likeverd og toleranse.»

Mynten som lanseres tirsdag, preges på forsiden av kong Harald V's portrett i profil sett fra høyre, mens den på baksiden har et motiv som viser Henrik Wergelands briller og navnetrekk:

«De sammenlagte briller forteller om fortid og noe avsluttet, slik også navnetrekket gjør. Brillesymbolet kan for øvrig også leses som tallet 200 og dermed lede hen til selve jubileet,» skriver Norges Bank.

Det er også produsert 10-kronemynter med ordinært preg i 2008.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus