– Fred i Midtøsten er en illusjon

Mandag ble det kjent at israelske myndigheter har godkjent en plan om å bygge 40.000 nye hjem i Jerusalem, også i det annekterte Øst-Jerusalem. (Foto: Scanpix)
Mandag ble det kjent at israelske myndigheter har godkjent en plan om å bygge 40.000 nye hjem i Jerusalem, også i det annekterte Øst-Jerusalem. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

srael vil bygge tusenvis av nye boliger i bosetninger på Vestbredden, tross internasjonale protester. Det gir ikke mye håp om at en fredsavtale for Midtøsten noen gang vil se dagens lys, mener norsk f

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

40.000 nye boliger skal bygges i Jerusalem, også i det annekterte Øst-Jerusalem, ifølge planen som israelske myndigheter godkjente i helgen. Myndighetene vil imidlertid ikke oppgi hvor mange av boligene som skal bygges i den arabiske delen av byen, som Israel okkuperte i 1967.

I forrige uke godkjente den israelske nasjonale byggekomiteen oppføring av 1.300 nye boliger for jødiske bosettere like utenfor Øst-Jerusalem på den okkuperte Vestbredden.

Israelske fredsaktivister demonstrerte i Tel Aviv mandag med krav om at Israel stanser beleiringen av Gazastripen. (Foto: Scanpix)Israelske fredsaktivister demonstrerte i Tel Aviv mandag med krav om at Israel stanser beleiringen av Gazastripen. (Foto: Scanpix)

Avgjørelsen ble møtt av kraftig internasjonal kritikk, blant annet fra USAs utenriksminister Condoleezza Rice. Hun mener opprettelsen av nye israelske bosetninger er en trussel mot fredsprosessen.

– En illusjon

Da grunnlaget for den inneværende fredsprosessen ble lagt i Annapolis i USA i november i fjor, skapte det nye forventninger om at det faktisk var mulig å oppnå fred i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men nå er det ingen som har noen illusjoner om at det vil bli resultater, sier Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad, lektor ved Universitetet i Oslo.

Han har liten tro på at det vil bli fred i Midtøsten med det første:

– Det er lite som tyder på at Israel har noe som helst å gi, eller at regjeringen til Olmert kommer til å endre sine fastlåste holdninger.

– At israelerne godkjenner tusenvis av nye bosetninger i okkuperte områder, samtidig som de skal forhandle om fred med palestinerne, er et tydelig tegn på nettopp det, sier Tuastad til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svake palestinere

Israelerne forhandler med historisk svake palestinere. At Israel plutselig skulle gi forhandlingene noe som ikke er forutbestemt, for eksempel å evakuere bosetninger eller gi flyktninger rettigheter i forhold til tilbakevending, virker som en illusjon, ifølge Tuastad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men heller ikke på palestinsk side er det mye å rope hurra for, mener han.

– Der har vi en situasjon med en palestinsk forhandlingspart som er mest opptatt av å beholde sin posisjon. Dagens PLO-ledelse har tapt de seneste valgene der de har stilt opp mot en reell opposisjon. Sånn sett forhandler de uten et mandat.

Dessuten er palestinernes tiltro til forhandlingene på bunnivå. I begynnelsen av juni tok palestinernes president Mahmoud Abbas til orde for forsoning og samarbeid mellom hans egen Fatah-bevegelse og motstanderen Hamas.

Det blir av eksperter avisen Financial Times har snakket med tolket som det hittil mest tydelige tegnet på at det palestinske lederskapet har mistet all tiltro til fredssamtalene med Israel.

Viktig for Olmert

I Israel sliter samtidig den upopulære statsministeren Ehud Olmert med svært liten oppslutning på meningsmålingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har problemer innand i regjeringen og har blitt presset av flere av sine ministre til å gå av, noe han nekter. Dessuten må han svare for anklager om grov korrupsjon. Alt dette gjør det imidlertid viktig for Olmert å holde fredsprosessen i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er en historisk svak leder. Det eneste han har å vise til nå, er at han har en slags fredsprosess gående og at han har en såkalt dialog i gang både med palestinerne og med Syria, sier Tuastad.

Pest og kolera

Tuastad tror ikke at resultatet av det forestående presidentvalget i USA, vil føre til konkrete endringer for fredsprosessen i Midtøsten, uansett om det blir John McCain eller Barack Obama som flytter inn i Det hvite hus.

– For palestinerne er valget mellom McCain og Obama et valg om pest og kolera. Obama er vel så religiøs som McCain, og jødiske velgere har tradisjonelt vært viktigere for demokratene enn for republikanerne. Obama gir inntrykk av å være mer liberal, men vi vet ikke hva som ligger under. (©NTB)