Fugler frikjent for skogbrann

En svensk brannsjef anklaget skogsfugl for å spre skogbrann. Nå har han frafalt siktelsen og henlagt saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannsjef Arne Gustavsson i Mjällby lanserte følgende teori da det sist brant i skogene i hans distrikt: Store skogsfugler drøyer i det lengste mens skogbrannen raser rundt dem. Til slutt blir heten så sterk at de tvinges til å lette.

Men da er det for sent. Ilden får tak i fjærprakten, fuglene faller til bakken som brannbomber og sprer dermed brannen til nye områder.

Problemet var at ingen hadde sett dette skje i virkeligheten, heller ikke Gustavsson selv.

Göran Andersson ved Ottenby fuglestasjon på Öland bestemte seg for å prøve teorien i praksis. Ikke med levende fugler, men med en haug fjær og dun. Haugen brant godt så lenge den fikk ligge i ro på gulvet i lageret der eksperimentet fant sted. Men straks Andersson rørte i haugen sluknet ilden.

Stil overfor dette har Gustavsson trukket tilbake sin luftige teori og vendt tilbake til den tradisjonelle forklaringen: Skogbranner spres ved gnister og vind. Fuglene er frikjent, iallfall for denne gang. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus