KONSERT: Alanis Morissette, Norwegian Wood – Frognerbadet, Oslo, søndag 15. juni 2008

Anmassende ironisk

Anmassende ironisk
Anmassende ironisk

Alanis Morissette hadde æren av å avrunde Norwegian Wood 2008. Det gjorde hun bare tildels bra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke like super stjerne lengerIkke like super stjerne lenger

(Klikk på bildene for større versjon)

Da hun kom med sin siste plate «Flavors Of Entanglement» for kort tid siden ble den ikke fryktelig godt mottatt hos kritikerne. Og i motsetning til mentor Madonna, som tok henne under sine vinger og signerte henne på sitt selskap Maverick foran utgivelsen av gjennombruddsalbumet, har ikke Alanis Morissette i samme grad vist evne til å fornye seg verken som artist eller låtskriver. Det lider den famlende stjernen på 34 av i dag.

Fallende stjerne

Men så er det også gått noen år siden Alanis Morissette befant seg på toppen av den kanadiske poptronen med sine mer eller mindre arge låter om eks-kjærester og andre gutter og menn hun hadde hatt en eller annen form for forhold til frem til hun ble popstjerne med braksuksessen «Jagged Little Pill» i 1995.

Det at Alanis' karrière har dalt siden glansdagene på 90-tallet hindret likevel ikke rundt 6000 festivalgjengere fra å ville se kanadierinnen på Norwegian Wood. Nå kan hun neppe alene ta æren for at såpass mange hadde funnet veien til Frognerbadet denne kjølige og til dels våte sommerkvelden, men skylaget var i det minste ferd med å lette totalt da 34-åringen inntok scenen kvart over ni.

Leverte ikke årets konsert på Norwegian WoodLeverte ikke årets konsert på Norwegian Wood

Det gjorde hun på helt greit vis med en helt akseptabel utgave av «Uninvited» - en av hennes bedre låter. Deretter dalte kvaliteten på låtene samtidig som den hardt sminkede damen med det kunstige utseendet gneldret fra seg til balansert applaus. Spesielt fra den kvinnelige andelen av publikumet, som først og fremst er - og alltid har vært - Alanis Morissettes hovedmålgruppe. For en gangs skyld synes det for øvrig som om det var overvekt av østrogen fremfor testosteron i badet ved Frognerparken.

Lettere slitsomt

Musikerne til Morissette gjorde videre en grei jobb på sine respektive instrumenter, men uten å klare og løfte de stort sett middelmådige låtene hennes til et nytt nivå. Dessuten er Alanis Morissette i besittelse av en stemme - eller snarere stemmeteknikk - som lett blir slitsom i lengden. Alanis i små doser kan være greit fordøyelig, men en helaftens konsert med dette kan være en prøvelse for andre enn fansen.

Låtutvalget hun serverte Norwegian Wood-publikummet var i hovedvekt preget av nyere ting, selv om hun fornuftig nok lurte inn gamle hitlåter her og der for å holde interessen oppe.

Betraktelig mer bevegelse enn Spiritualized på samme scene tidligere på kveldenBetraktelig mer bevegelse enn Spiritualized på samme scene tidligere på kvelden

Ikke uventet mottok Morissette størst applaus for låtene fra «Jagged Little Pill» og oppfølgeren «Supposed Former Infatuation Junkie» fra 1998. Da «You Oughta Know» omsider kom etter vel en times spilletid løsnet det litt, dog uten at folkemassen tok helt av. Den avmålte stemningen ble forresten bevart gjennom stort sett hele settet.

Først helt mot slutten, med hennes største hitlåter «Ironic» og «Thank U» som nøye tilmålte ekstranumre, ble Alanis Morissette mottatt som den stjernen hun en gang var med massiv allsang i amfiet. Er det ikke ironisk?

Se flere bilder fra Norwegian Wood her

Les flere konsertanmeldelser fra Norwegian Wood her: Dinosaur Jr.
Foo Fighters Queens Of The Stone Age
Rufus Wainwright
Billy Talent
Underwood-scenen lørdag
Madrugada
Tift Merritt
Spiritualized
Hellbillies
Alanis Morissette


Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy